StoryEditor
Ratno obrazovanje

Ruski srednjoškolci učit će upravljanje dronovima

Piše hina  /  21.08.2023., 17:17h

Ruski srednjoškolci u predstojećoj će školskoj godini, počevši od rujna, moći pohađati obuku upravljanja bespilotnim borbenim letjelicama, objavilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo obrazovanja u svome programu.

Ruski tinejdžeri moći će se upoznati s “načinima vojne upotrebe bespilotnih letjelica”, ali i s načinom “provedbe izviđačkih misija uz pomoć drona”.

Učenici će dobiti priliku da "realiziraju konkretne akcije pilotiranja dronovima" te će moći svladati na koji se način obraniti od "protivničkih dronova".

Tečajeve će moći pohađati učenici u dobnoj skupini od 15 do 17 godina, u sklopu "početne vojne obuke". Ta je vojna obuka postojala u sovjetsko vrijeme, a potom je ukinuta i neko je vrijeme prestala biti dio školskog programa, no ministarstvo ju je odlučilo ponovno uvesti u školskoj godini 2023.-2024.

Programom je predviđena poduka od najmanje 140 sati kako rukovati oružjem, poput kalašnjikova.

“Uvođenje tog predmeta u školsku nastavu omogućit će sustavnu pripremu građana za mogući obračun s neprijateljem”, rekao je u studenome 2022. pokretač inicijative, parlamentarac Sergej Mironov.

Obje strane u ratnome sukobu u Ukrajini uvelike koriste dronove, a ruski je teritorij gotovo svakodnevna meta napada bespilotnim letjelicama. 

Od početka sukoba u ruske je škole uvedeno nekoliko inovacija čiji je cilj usaditi učenicima osjećaj domoljublja i pojačati protuzapadnjački diskurs.

Školski tjedan počinje himnom i svečanim podizanjem zastave, a uvedene su "i rasprave o onome što je važno", čiji je cilj opravdati rusku invaziju na susjednu Ukrajinu.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 16:40