StoryEditor
gaza u plamenu

Rusija i Kina uložile veto na američku rezoluciju o Gazi

Piše hina  /  22.03.2024., 19:40h

Rusija i Kina u srijedu su uložile veto na američku rezoluciju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda koja se tiče Izraela i palestinskih militanata Hamasa u Pojasu Gaze, dok nacrt Rusije nije uspio prikupiti minimalan broj glasova

Američki nacrt bio je usredotočen na bavljenje pogoršanjem humanitarne krize u Gazi, pozivanje na prekid nasilja kako bi se dopustio pristup humanitarnoj pomoći. Ujedinjeni Arapski Emirati također su glasali protiv, dok je deset članica glasovalo za, a Brazil i Mozambik bili su suzdržani.

Vijeće je potom glasovalo za ruski nacrt rezolucije koji je pozivao na humanitarni prekid vatre. Samo su Rusija, Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Gabon glasovali za nacrt, dok je drugih devet članica bilo suzdržano, a SAD i Britanija su glasovali protiv.

Da bi se izglasala, rezolucija treba barem devet glasova i na nju ne smije uložiti veto SAD, Francuska, Britanija, Rusija ili Kina.

Do glasovanja je došlo nakon što je Vijeće dvaput neuspješno glasovalo prošli tjedan - samo je pet članica glasovalo za ruski nacrt rezolucije 16. listopada, a 18. listopada je SAD uložio veto na brazilski nacrt koji je dobio 12 glasova.

SAD je predložio svoj nacrt u subotu koji je prvotno šokirao neke diplomate tvrdnjom da se Izrael ima pravo braniti i da se zahtijeva da Iran prestane izvoziti oružje militantnim skupinama. Potom je iz nacrta izbačen dio koji se odnosi na Iran i pravo Izraela na samoobranu.

No Rusija je u utorak najavila da ne može podržati američki plan djelovanja i predložila je vlastiti nacrt.

Izrael je obećao da će iskorijeniti Hamas iz Gaze, nakon napada militanata u kojem je stradalo 1400 Izraelaca.

Izrael otad bombardira Gazu iz zraka, nametnuo je opsadu i priprema se na kopnenu ofenzivu. Palestinske vlasti rekle su da je u enklavi ubijeno više od 5700 osoba. UN kaže da je oko 1.4 milijuna ljudi ostalo bez doma.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:34