StoryEditor
novosti s ratišta

Rusi napadaju na istoku, tvrde da imaju 8000 zarobljenika: "Azovsko more više nikad neće biti ukrajinsko"

Piše desk/hina  /  26.05.2022., 11:11h

"Ukrajina je zauvijek izgubila Azovsko more. Luke u regijama Zaporižja i Herson više nikad neće biti ukrajinske. Siguran sam da će, nakon ujedinjenja naših regija s Rusijom, Azovsko more, baš kao i ranije, postati isključivo more Ruske Federacije", rekao je Georgij Muradov.

Proruski separatisti: U našem zarobljeništvu je 8000 ukrajinskih boraca

Oko 8000 ukrajinskih boraca su ratni zarobljenici na teritoriju pod kontrolom proruskih separatista u regijama Luhansk i Donjeck, tvrde separatisti.

Čelnik tzv. Narodne Republike Luhansk Rodino Mirošnik je za rusku prorežimsku novinsku agenciju Tass rekao: "Imamo puno zarobljenika. Naravno, puno ih je i na teritoriju Narodne Republike Donjeck, ali i mi ih imamo puno. Ukupan broj je oko 8000."

"To je puno, a doslovno stotine novih stižu svakog dana", dodao je. Ova informacija nije neovisno provjerena.

Ukrajina je zauvijek izgubila Azovsko more, tvrdi zamjenik premijera Krima

Zamjenik premijera vlade Krima, ukrajinskog poluotoka koji je Rusija anektirala 2014. godine, rekao je da je "Ukrajina zauvijek izgubila Azovsko more", javlja ruska prorežimska agencija RIA Novosti.

"Ukrajina je zauvijek izgubila Azovsko more. Luke u regijama Zaporižja i Herson više nikad neće biti ukrajinske. Siguran sam da će, nakon ujedinjenja naših regija s Rusijom, Azovsko more, baš kao i ranije, postati isključivo more Ruske Federacije", rekao je Georgij Muradov.

RIA citira i Vladimira Rogova, dužnosnika kojeg je Rusija postavila u okupiranoj regiji Zaporižja, koji je rekao istu stvar - da se regije Zaporižja i Herson više nikad neće vratiti pod kontrolu Kijeva.

Rusija je, podsjetimo, anektirala Krim nakon invazije 2014. godine. Ukrajina je u više navrata rekla da neće pristati ni na kakav mirovni plan koji ne uključuje povratak svih okupiranih dijelova pod kontrolu Kijeva. Dmitrij Medvedev, bliski saveznik Vladimira Putina, rekao je pak da Rusija neće pristati ni na kakav dogovor koji ne priznaje Krim kao ruski teritorij.

Ukrajina: Ruska ponuda za deblokadu crnomorskih luka je ucjena

Ukrajina je optužila Rusiju za ucjenjivanje međunarodne zajednice, nakon što je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko govorio o mogućoj deblokadi ukrajinskih crnomorskih luka u zamjenu za ukidanje nekih sankcija, prenosi BBC. Ukrajinske crnomorske luke blokirane su otkako je Rusija poslala tisuće vojnika u Ukrajinu. Blokada ukrajinskih luka utjecala je na dostupnost hrane, što je dovelo do nestašice pšenice i jestivih ulja.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika pšenice, suncokretovog i kukuruznog ulja. "Nema boljeg primjera ucjene u međunarodnim odnosima", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u Davosu.

Pozvao je i na uvođenje dodatnih sankcija Rusiji izjavivši da ustupci toj zemlji nikada nisu funkcionirali. "Nakon tri mjeseca rata, moja poruka je jasna: ubijte ruski izvoz. Prestanite kupovati iz Rusije i dopuštati im zaradu koju investiraju u ratnu mašinu da bi ubijali i uništavali", kazao je Kuleba.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 22:30