StoryEditor
(anti)daytonske aktivnosti

RS vraća još jednu nadležnost, Schmidt će razgovarati s veleposlanicima PIC-a

Piše desk  /  08.02.2022., 19:03h
Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt ocijenio je da nacrt zakona o visokom sudskom i tužiteljskom vijeću RS, koji se našao danas na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS, predstavlja kršenje sporazuma o uspostavi jedinstvenog Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća na državnom nivou iz 2004. godine.

U izjavi povodom nacrta zakona o VSTV RS koji je dostavljen Narodnoj skupštini RS, Schmidt navodi da je uspostava jedinstvenog Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) na državnom nivou bila ključna reforma utemeljena na konsenzusu kako bi se pravosuđe BiH moderniziralo u skladu s europskim i međunarodnim standardima, ojačao profesionalizam, transparentnost i efikasnost u okviru pravosuđa, te unaprijedilo nepristrano, nezavisno i djelotvorno provođenje pravde u cijeloj zemlji.

Kako podsjeća visoki predstavnik, država BiH i oba entiteta u ožujku 2004. godine su donijeli jednoglasnu odluku o uspostavi jedinstvenog VSTV-a za BiH.

-Ofenzivno usvajanje odluke o drugom tijelu, visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Republike Srpske, predstavlja kršenje ovog sporazuma. Time se ugrožava utjecaj pravosuđa i primat koji ima vladavina prava - poručio je.

Profesionalno pravosuđe, u kojem nema političkih pritisaka i utjecaja, kako je naglasio, ima ključnu ulogu za razvoj pravednog i demokratskog društva i prijeko je potrebno za ostvarenje težnji BiH da postane dio Europske unije.

Visoki predstavnik će o ovom pitanju i njegovim posljedicama razgovarati s veleposlanicima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 01:55