StoryEditor
NEW YORK

Situacija u BiH danas na dnevnom redu Vijeća sigurnosti UN-a: Schmidt podnosi izvješće

Piše Desk  /  15.05.2024., 09:09h

Na današnjoj, redovnoj šestomjesečnoj, raspravi na Vijeću sigurnosti o BiH, izvješće podnijeti visoki predstavnik Christian Schmidt, a govorit će i prvi čovjek Predsjedništva BiH. Denis Bećirović.

Situacija u Bosni i Hercegovini na dnevnom je redu sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja će biti održana danas s početkom u 16.00 po srednjoeuropskom vremenu, objavljeno je na službenoj web stranici UN-a.

Na današnjoj, redovnoj šestomjesečnoj, raspravi na Vijeću sigurnosti o BiH, izvješa će podnijeti visoki predstavnik Christian Schmidt, a govorit će i prvi čovjek Predsjedništva BiH. Denis Bećirović.

Kako je s lica mjesta potvrdio novinar Ivica Puljić, na sjednici Vijeća sigurnosti neće biti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića iako je ranije najavljivani njegovo prisustvo.

Prema Schmidtovom izvještaju u koji su mediji imali uvid jučer, visoki predstavnik će, između ostalog, ukazati da prijetnja vlasti RS da će paralizirati državne organe blokiranjem njihovog rada i donošenja odluka predstavlja prijetnju funkcionalnosti države i njenoj sposobnosti da izvršava svoje odgovornosti.

- Njihova prijetnja da će nastaviti s jednostranim povlačenjem RS iz ustavnog, zakonskog i institucionalnog okvira države – uključujući Oružane snage BiH i državni porezni, pravosudni i izborni sistem – predstavlja prijetnju uspostavljanjem paralelnog okvira RS. Svi politički akteri moraju da izraze svoju bezuvjetnu posvećenost GFAP-u, te BiH i njenoj državnosti i teritorijalnom integritetu - upozorava Schmidt.

Dnevnik.ba

20. svibanj 2024 10:32