StoryEditor
ruski predsjednik

Putin uveo izvanredno stanje u okupiranim ukrajinskim regijama

Piše hina  /  19.10.2022., 14:52h

Putin je u srijedu izdao dekret kojim se ograničava kretanje u i iz osam regija koje graniče s Ukrajinom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je proglasio izvanredno stanje u četirima ukrajinskim regijama koje je okupirala Rusija, a Moskva ih je prošli mjesec proglasila svojim teritorijem te je ograničio kretanje u ruskim regijama uz Ukrajinu i okupiranim ukrajinskim područjima.

U tv obraćanju članovima ruskoga Vijeća sigurnosti ruski je predsjednik vladi naložio da uspostavi posebno koordinacijsko vijeće pod vodstvom premijera Mihaila Mišustina koje će surađivati s ruskim regijama na jačanju ratnih napora Moskve u Ukrajini.

Ovi potezi, koji su uslijedili nakon gotovo osam mjeseci rata, označuju još jednu eskalaciju sukoba nakon niza velikih ruskih poraza od početka rujna.

Uslijedili su isti dan kada su proruski dužnosnici, koje su u Hersonu, jednoj od četiriju okupiranih regija postavile ruske vlasti, civilima naložili da što prije napuste neka područja zbog skorog ukrajinskog napada.

Putin je rekao da će mjere koje je donio povećati stabilnost gospodarstva, industrije i proizvodnje, a to će pridonijeti 'posebnoj vojnoj operaciji', kako je od početka okupacije na Ukrajinu nazivaju ruske vlasti.

"Radimo na rješavanju vrlo složenih, velikih zadataka da bismo osigurali pouzdanu budućnost za Rusiju i za budućnost našeg naroda", rekao je.

Putin je u srijedu  izdao dekret kojim se ograničava kretanje u i iz osam regija koje graniče s Ukrajinom.

Mjere se odnose na južne regije Krasnodar, Belgorod, Brjansk, Voronjež, Kursk i Rostov, koje su sve u blizini Ukrajine, te teritorije Krima i Sevastopolja, koje je Rusija oduzela Ukrajini 2014. godine.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 08:14