StoryEditor
izgladili odnose?

Putin se sastao s Prigožinom pet dana nakon Wagnerove pobune

Piše fena  /  10.07.2023., 16:39h

Kremlj je priopćio u ponedjeljak da se ruski predsjednik Vladimir Putin sastao s čelnikom plaćeničke grupe Wagner Jevgenijem Prigožinom 29. lipnja, pet dana nakon što je grupa marširala prema Moskvi u kratkotrajnoj pobuni.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je novinarima da je Putin na sastanak pozvao 35 ljudi, među kojima i komandante jedinica, i da je trajao tri sata. Zapovjednici Wagnera poručili su Putinu da su njegovi vojnici i da će nastaviti da se bore za njega, tvrdi Peskov.

Kratka pobuna koju je predvodio Prigožin, u kojoj su Wagnerovi borci preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom, suočila je Putina s najtežim izazovom njegovoj vladavini otkako je preuzeo dužnost najdugotrajnijeg ruskog čelnika posljednjeg dana 1999. godine.

Pobuna je okončana sporazumom uz posredovanje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Putin je od tada zahvalio svojoj vojsci i službama sigurnosti što su spriječili kaos i građanski rat.

Prigožin je kazao da pobuna nije imala za cilj rušenje vlade, nego "privođenje pravdi" vojske i njenih zapovjednika za, kako je rekao, njihove greške i neprofesionalne postupke u Ukrajini.

Prigožin je trebao otići u Bjelorusiju prema uvjetima sporazuma, ali Lukašenko je prošlog tjedna kazao da se vratio u Rusiju i da Wagnerovi borci još nisu prihvatili ponudu da se presele u Bjelorusiju, dovodeći u pitanje provedbu sporazuma, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 10:05