Šef tvrtke koja proizvodi Rafale: Najmanje što možete očekivati je da ćete ih koristiti idućih 30 godinaFAH -
StoryEditor
pilotima će biti lakše

Prvi čovjek tvrtke koja proizvodi Rafale: ‘Očekujte da ćete ih koristiti najmanje 30 godina‘

Piše Desk  /  26.11.2021., 08:32h
Hrvatski su piloti navikli letjeti ruskim MIG-ovima, Trappier smatra da će sada za pilote biti lakše.

A tijekom dana s RTL-a su razgovarali predsjednikom Uprave tvrtke koja proizvodi Rafale. Komentirao je što za francusku industriju znači hrvatska kupnja aviona. 

''Mislim da je to dio političkih odnosa između Hrvatske i Francuske u okviru Europske unije. Hrvatska je potpuno integrirana u Uniju i odnosi između dviju zemalja su izrazito jaki. Zato postoji želja i volja za osnaživanjem strategije'', rekao je Eric Trappier, predsjednik Uprave Dassault Aviationa, piše RTL.hr.

''Za Francuze je važno da prošire broj Rafalea koji lete, tako da će odnos između francuskog i hrvatskog zrakoplovstva biti  prilika za to'', dodao je Trappier.

Hrvatska će pribaviti 12 rabljenih višenamjenskih borbenih zrakoplova. Trappier je pojasnio kako trajanje uključuje ono koliko se avion koriste u operacijama. 

''Koriste se rabljeni zrakoplovi iz francuskog zrakoplovstva, ali broj godina će biti priličan broj. Ovisit će o broju letova i slično. Ali, najmanje što možete očekivati je da ćete ih koristiti idućih 30 godina'', kazao je Trappier.

Paket koji će Hrvatska kupiti je kompletan, uvjerava Trappier. Zrakoplov će imati radar, protumjere, računala i ostalo. U paketu dolazi i paket naoružanja i paket potpore, kao bi zrakoplov letio i rezervne dijelove. Uključen je i inicijalni trening, pojasnio je Trappier. On se djelomično odvija s francuskim zrakoplovstvom, a djelomično sa Dassaultom.

''Oni mogu održavati opremu i sve što je potrebno za potporu zrakoplovima u budućim operacijama'', rekao je Trappier. 

Hrvatski su piloti navikli letjeti ruskim MIG-ovima, Trappier smatra da će sada za pilote biti lakše jer se radi o modernom zrakoplovu sa sustavom kontrole leta koji pilotu pomaže da motri i nadzire letjelicu.

''Ono što će biti novo jest sam sustav. Broj senzora, mogućnosti EW radara, koji daje uvid u taktičku situaciju. To će biti važno na razini zračnih snaga i pilota da integriraju sve te nove mogućnosti, u usporedbi s MIG-ovima 21'', komentirao je Trappier.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 13:44