StoryEditor
PRIMITIVIZAM

Prosvjednici napadali zastupnike pri izlasku iz Parlamenta FBiH, pljuvali i uzvikivali "Ustaše"

Piše desk  /  28.04.2023., 18:21h

Prosvjedi ispred Parlamenta Federacije BiH okončani su danas u poslijepodnevnim satima, nakon što je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH potvrdio imenovanje nove Federalne vlade.

U međuvremenu su se razišli građani koji su se okupili, nezadovoljni najnovijim odlukama visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta kojima se, prema njegovom tumačenju, deblokira imenovanje Vlade Federacije BiH, prenosi Fena.

Okupljenim građanima obratio se po drugi put potpredsjednik FBiH Refik Lendo, izražavajući im zahvalnost povodom sudjelovanja u prosvjednicima i iskazivanja jasnog stava. 

Prethodno je kazao kako se na ovom mjestu brani demokracija i odlučuje o sudbini Bosne i Hercegovine.

Nažalost, prosvjedi nisu protekli bez manjih incidenata čija je kulminacija uslijedila na kraju kada je nekolicina nezadovoljnika nasrnula na zastupnika Kenana Uzunovića, ali je efikasnom intervencijom policije spriječena dalja eskalacija i osujećen ozbiljniji incident.

Kako prenosi portal Klix nakon što je zastupnik Kenan Uzunović napustio sjednicu i izašao iz zgrade Parlamenta FBiH, okupljeni su nasrnuli na njega, a policija je hitno reagirala.

Kako prenose reporteri Klix.ba s mjesta događaja, prisutni su pljuvali i prijetili Uzunoviću te su ga polili vodom, a policija nije odmah bila tu kako bi reagirala.

U blizini su bila samo dvojica policajaca koji su srećom uspjeli da ga spasu i unesu u hotel s obzirom na to da je sukob bio prilično ozbiljan.

Prosvjednicima ispred Parlamenta FBiH je saopćena informacija o formiranju nove Vlade FBiH pa je nervoza nakratko porasla, no zastupnici SDA su dočekani uz aplauz.

Ostalim zastupnicima koji su ostali u zgradi Parlamenta, okupljeni su uzvikivali "Izdaja" i "Ustaše", međutim vrlo brzo je krenulo razilaženje okupljenih.

Dnevnik.ba

13. svibanj 2024 09:48