StoryEditor
na izlasku iz stranke

Jurčević: Preko nekih stvari ne mogu prijeći koje smo govorili i mi kao stranka i ja osobno

Piše desk  /  10.05.2024., 19:40h

Josip Jurčević iz Domovinskog pokreta nije dao svoj potpis Andreju Plenkoviću za novog mandatara. Jurčević je i ranije najavio da neće dati podršku Plenkoviću, a iz DP-a su najavili da će Časni sud te stranke odlučiti o njegovu izbacivanju.

"Ne znam ni ja što planiraju, čitam u medijima. Stranka ima na to pravo, to je legalno i legitimno. Postupio sam suprotno onome što je većina glasala, no preko nekih stvari ne mogu prijeći koje smo govorili i mi kao stranka i ja osobno. To je razlog zašto sam tako postupio. Držim do Hrvatske i ne pristajem na takav način", rekao je za Slobodnu Dalmaciju.

"Stranka je u pregovorima izgubila, prevarena je"

Za Jurčevića se pisalo da je navodno želio preuzeti resor kulture. On tvrdi da je to bio najmanji problem. "To je bio najmanji problem. Smatram da je stranka u pregovorima izgubila, da je prevarena", rekao je Jurčević pa dodao da su pregovori išli prebrzo i obrnuto od pregovaračke procedure.

Uvijek se, kaže, ide od općenitog prema pojedinačnom.

Smatra da se žetonizacijom ruši demokracija, a kod nas je ona postala uobičajena. "Legitimno je da dobijete povjerenje birača, onda to prodajete nekom drugom kojem birači nisu dali te glasove. Time suspendirate i sam smisao izbora, jer čemu na njih izlaziti? Neka se dogovore mafija i korupcija", naveo je Jurčević.

"Plenković se fiktivno riješio Pupovca"

Ipak, Domovinski pokret uspio je u jednom: SDSS nije dio vladajuće koalicije.

"To je odigrano prilično čudno", kaže Jurčević.

"Plenković se samo fiktivno riješio Pupovca jer ne radi se ovdje samo o tri saborska zastupnika nego i o određenim stvarima koje su pogrešne. No, išlo se dijeliti neka ministarstva. Skandalozno je koliko je malo Domovinski pokret u toj podjeli, matematički gledano, dobio. Jedno i pol ministarstvo", rekao je.

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 06:39