StoryEditor
analiza

Proizvodi pod sankcijama i dalje stižu u Rusiju

Piše hina  /  10.01.2024., 17:18h

Izvoz EU u Rusiju pao je od početka rata u Ukrajini za dvije trećine, ali proizvodi pod sankcijama pronalaze put na rusko tržište preko drugih zemalja, pokazala je analiza njemačkog ekonomskog instituta ifo.

Obujam izvoza EU u Rusiju još je velik, između ostalog i zato što je samo 32 posto proizvoda obuhvaćeno sankcijama, objašnjava zamjenica direktora Ifovog centra za međunarodnu ekonomiju Feodora Teti.

"Kada je u pitanju luksuzna roba, sankcioniran je izvoz šampanjca u Rusiju, ali ne i prosecca", navodi Teto.

Tome valja dodati i mogućnost izvoza preko trećih zemalja, napominje Ifo, pozivajući se na analizu baze podataka.

Kina je zauzela prvo mjesto na ljestvici dobavljača proizvoda pod sankcijama, s udjelom u uvozu od 61 posto. U 2021. iznosio je samo 35 posto. Udio Turske porastao je pak na 13 posto, sa samo tri posto u 2021., utvrdio je njemački institut.

Rusija trenutno nabavlja sankcionirane proizvode i iz Armenije, iako skromnih jedan posto. U istom je pak razdoblju izvoz EU u Armeniju udvostručen, primjećuju u Ifou.

“Povećanje kineskog izvoza u Rusiju može se bar dijelom objasniti većom domaćom proizvodnjom”, rekla je Teti, dok neočekivan i oštar skok turskog i armenskog izvoza u Rusiju navodi na zaključak o zaobilaženju sankcija, dodaje.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 01:21