StoryEditor
skandal

Profesor s tuzlanskog sveučilišta snimio video u kojem psuje kolegi u stilu gangster repera

Piše desk  /  08.11.2022., 12:07h

Grupa studenata s tuzlanskog Filozofskog fakulteta nedavno je kontaktirala Inforadar kako bi istaknuli nezadovoljstvo i upozorili na ponašanje profesora Šejna Husejnefendića na društvenim mrežama, neslužbenog imenovanog šefa odsjeka za žurnalistiku.

Studenti koji su iz razumljivog razloga inzistirali na anonimnosti spomenutom portalu su proslijedili i snimku koju je profesor Husejnefendić objavio na svom Instagram profilu i koja je do objavljivanja teksta bila javna.

Iz statusa objavljenog uz video jasno je da se Husejnefendić verbalno obračunava s neimenovanim kolegom profesorom, kojem je posvetio i pjesmu repera Kreše Bengalke Sine, čiji tekst je uvredljiv i vulgaran.

Inforadar je još 18. listopada uputio pitanja dekanici Filozofskog fakulteta Nihadi Delibegović Džanić, prilažući i snimku profesora Husejnefendića.

Dekanicu su, između ostalog, pitali kako je moguće da netko ko se javno ponaša na takav način, objavljuje statuse primjerenije krim-miljeu, a ne akademskoj zajednici, bude profesor u visokoobrazovnoj ustanovi i da se bavi obrazovanjem studenata.

Pravilnik o radu Sveučilišta u Tuzli, Član 110, kaže da se pod težim prijestupom ili težom povredom radnih obaveza podrazumijeva narušavanje ugleda Sveučilišta čime se Sveučilištu nanosi materijalna ili druga šteta.

Snimku pogledajte OVDJE.

Dekanici Filozofskog fakulteta postavili su i pitanje smatra li da se javnim statusom profesora Husejnefendića i repanjem na stihove “ko te j*, puši k*” na svoj javnom Instagram profilu narušava ugled fakulteta te što će učini po tom pitanju.

Dugih deset dana trebalo je Dekanatu Filozofskog fakulteta u Tuzli da Inforadaru pošalje sažeti odgovor:

“Filozofski fakultet je u zakonskom roku poduzeo sve zakonom propisane radnje. Ljubazno Vas molimo da se za sve ostale informacije obratite Sveučilištu u Tuzli jer su oni nadležni za provođenje postupka.”

Koje su to precizno “zakonom propisane radnje” i za što je konkretno profesor Šejn Husejnefendić odgovoran – iz dekanata nikada nisu odgovorili, čak ni nakon dvije poslane urgencije.

U Rektoratu Sveučilišta u Tuzli bili su nešto precizniji. Iz ureda rektorice Nermine Hadžigrahić 20. listopada odgovoreno je da je rektorica “po svojoj nadležnosti prijavu podnijela Etičkom komitetu”.

Rektorat je također poslao dopis Filozofskom fakultetu u kojem se od dekanice, pozivajući se na dopis Inforadara, traži da postupi u okviru svojih nadležnosti.

Međutim, niti je etički komitet održao sastanak (do trenutka pisanja ovog teksta), niti se iz Dekanata Filozofskog fakulteta moglo saznati koje su to “zakonom propisane radnje” koje tvrde da su poduzeli.

Socijalni psiholog Srđan Puhalo ironično komentira da pojedini profesori s tuzlanskog sveučilišta citiraju repera Krešu Bengalku “kao referentnu literaturu kada kritiziraju rad svojih kolega, naročito refren iz pjesme Sine“.

“’Je*i mater, puši k…c’ je vrlo jasna poruka koju jedan od profesora preko Instagrama šalje svom starijem kolegi, pokazujući na taj način svoju ‘superiornost’. Možda sam ja staromodan i ne razumijem modernu komunikaciju, ali Instagram svakako nije mjesto gdje se sveučilišni profesori trebaju obračunavati, pogotovo ovako ‘sofisticiranim vokabularom’”, zaključuje Puhalo.

Ponašanje članova sveučilišne zajednice regulirano je i Etičkim kodeksom Sveučilišta u Tuzli.

Tako Član 6 stav 4 kodeksa kaže da “svi članovi sveučilišne zajednice imaju obveze i odgovornosti prema drugima u smislu poštenog, iskrenog i nepristranog ponašanja i prihvaćanja kriterija izvrsnosti u svim domenama radi ostvarivanja zajedničkog dobra Sveučilišta u cjelini”. Vulgarni reperski tekst, kao poruka neimenovanom profesoru, svakako ne spada u “kriterije izvrsnosti” navedene u kodeksu.

Član 9 Kodeksa tretira javne istupe. Pa ako je i riječ o osobnom Instagram profilu, sadržaj koji je profesor Šejn Huisejnefendić objavio bio je dostupan svima.

“Prilikom javnog istupanja od članova sveučilišne zajednice se očekuje da postupaju u skladu s najvišim etičkim, moralnim i profesionalnim standardima, načelima i normama, te ne smiju neargumentirano svjesno diskreditirati institucije i pojedince”, navodi se u stavu 9 Člana 9 Etičkog kodeksa.

Iako se na stranici Filozofskog fakulteta u Tuzli Šejn Husejnefendić navodi kao tajnik odsjeka za žurnalistiku, prema informacijama koje je Inforadar dobio na ovom fakultetu, prof Husejuefendić neslužbeno je ljetos imenovan za šefa odsjeka – što implicira da ga Filozofski fakultet tretira kao vrlo ozbiljnog člana akademske zajednice. Međutim, čak ni odgovor na pitanje je li Husejnefendić voditelj odsjeka ili ne od dekanata nisu dobili.

A koliko je Filozofski fakultet ozbiljno shvatio Husejnefendićevo ponašanje svjedoči i činjenica da je sporni status i do trenutka pisanja ovog teksta ostao javan.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 05:01