StoryEditor
vedran zubić

Profesor geografije analizirao potres: ‘Dogodilo se gužvanje i navlačenje Dinarida...‘

Piše desk  /  23.04.2022., 09:05h
"Ako pogledate kartu vidjet ćete pojam Dabarsko polje. To je regija poznata kao bila i polja ili kao humine i rudine"

Sarajevski profesor geografije Vedran Zubić na svom je profilu na Facebooku detaljno objasnio razloge potresa koji je sinoć zatresao Hercegovinu, ali i dobar dio Hrvatske i drugih susjednih država.

- Ova regija je iznimno trusna. U zoni Veleža, na relaciji Mostar-Nevesinje, postoji izrazita trusna aktivnost. Ovdje se radi o rasjednoj zoni diskontinuiteta i dodira centralnih i vanjskih Dinarida.

Potres je nekih 18 kilometara istočno od Stoca, 9 km sjeverno od Ljubinja i 4 km južno od Berkovića. Dakle, njegov epicentar je u tom geografskom prostoru. Prve informacije kažu da je iznimno “plitak” te da je hipocentar na svega 2 kilometra. U širem kontekstu to je ipak pozitivna vijest s aspekta sekundarnog podrhtavanja litosfere.

Ako pogledate kartu vidjet ćete pojam Dabarsko polje. To je regija poznata kao bila i polja ili kao humine i rudine. Naravno, bila su planine, a sinonim planina su i visoke Humine. Nije rijetka pojava da se brda, pa i ono kod Sarajeva, zove Hum. I humka nam je poznat izraz koji često koristimo.

Ta zona vanjskih Dinarida, a ako gledate na kartu vidjet ćete Velež i Bjelašnicu (ne ona kod Sarajeva), je tektonski puna radijalnih pokreta (vertikala), ali i navlaka. U morfologiji je to poznato kao horst-šarijaži. Ta “navlaka” vanjskih Dinarida izaziva disbalans i trusnu aktivnost. Linija se dalje proteže do sve do Golije i Njegoša u Crnoj Gori.

Dnevnik.ba

04. svibanj 2024 00:20