StoryEditor
šok i nevjerica

Profesor fizike dobio ogromni paket od nepoznate osobe, iznenadilo ga je što je unutra

Piše desk  /  23.12.2021., 13:52h
“Pretpostavljam da ste barem malo znatiželjni zašto ovo činim, a razlog je poprilično jasan”, stajalo je u pismu nepoznatog donatora

Profesor fizike na City College of New York Vinod Menon nakon nekoliko mjeseci online predavanja vratio se na fakultet. U svom uredu pronašao je paket, koji je bio toliko velik da se prilikom preuzimanja morao platiti 90 dolara. Paket je više od devet mjeseci stajao u poštanskom uredu fakulteta, a potom i u Vinodovom uredu, piše New York Times.

Profesor se iznenadio kada je vidio što se nalazi u paketu. Do vrha je bio ispunjen novčanicama od 50 i 100 dolara, a ukupan iznos bio je 180.000 dolara (više od 310 tisuća KM). Uz novac dobio je i pismo u kojem je pisalo da su ta sredstva za potrebite studente fizike i matematike.

“Pretpostavljam da ste barem malo znatiželjni zašto ovo činim, a razlog je poprilično jasan”, stajalo je u pismu nepoznatog donatora, koji je naveo da je ranije pohađao City College, što ga je dovelo do “duge, produktivne i nevjerojatno nagrađujuće znanstvene karijere”. Pismo je bilo nepotpisano, a na paketu je stajalo lažno ime.

Profesor je otkrio što je pomislio kada je vidio toliki novac.

“Ovo je bio potpuni šok. Poznajem puno akademika i nikad nisam čuo za ovakvo nešto. Nisam ni znao da fakulteti primaju gotovinu, pa nisam znao hoće li prihvatiti”, rekao je Vinod za New York Times. Oduševila ga je činjenica da neka osoba toliko vjeruje sustavu da pošalje toliku svotu novca poštom.

Nakon otvaranja kutije fakultet je pozvao policiju kako bi se utvrdilo je li riječ o nezakonito stečenom novcu, ali pokazalo se da je novac na legalan način podignut iz nekoliko banaka i nije povezan s kriminalnim aktivnostima. Taj će se novac iskoristiti za stipendiranje studenata, prenosi Index Magazin.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 15:01