StoryEditor
Bitka za Azovstal

Prijetnje okupatora u Mariupolju: ‘Pucat ćemo na civile ako ne stave bijele vrpce oko ruke‘

Piše Desk  /  20.04.2022., 12:51h
Ruski vojnici postupno pretvaraju Mariupolj u pravi geto za Ukrajince, dok civile koriste kao mamac za otkrivanje vatrenih točaka, lažu stanovnicima i ne dozvoljavaju napuštanje grada.

Savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andryuščenko u svom je telegramu kanalu Андрющенко Time komentirao trenutnu situaciju u ukrajinskom gradu Mariupolj, piše 24sata.hr.

- Okupatori su najavili još jedan, gotovo tradicionalni dnevni prekid vatre u Mariupolju kako bi evakuirali Azovstal i omogućili braniteljima da polože oružje.

Jučerašnji sličan anonos bio je popraćen masovnim videosnimkama napada i borbi okupatora za cijelo vrijeme najavljenog "primirja". Ništa novo, sve po Orwellu - Mir je rat, sloboda je ropstvo, kaže savjetnik gradonačelnika.

Ruski okupatori u Mariupolju počeli su prijetiti pucanjem na civile ako će odbiti vezati bijele vrpce na svoju odjeću.

- Okupatori su od blagih ponuda da nose bijele vrpce civilima, u znak "svojih", okrenuli se izravnim prijetnjama da će otvoriti vatru na svakoga tko će biti na ulici bez takvih znakova.

Rusi postupno pretvaraju grad u pravi geto za Ukrajince, dok civile koriste kao mamac za otkrivanje vatrenih točaka, piše Andryuščenko.

Andryuščenko je također rekao da su "dobrovoljci" iz FSB-a lagali stanovnike Mariupolja da su svi oni koji su ostali u gradu priznani ukrajincima kao "neprijatelji", da će biti uhićeni ili mobilizirani kao "topovsko meso".  

- Ovo je čista provokacija i neistina”, upozorio je.

Gradonačelnikov savjetnik rekao je da se u nekim dijelovima grada “redovito pojavljuje internet” i da bi Viber mogao raditi.

Pozvao je Ukrajince da pokušaju kontaktirati stanovnike Mariupolja i uvjeriti ih da ih nitko nije zaboravio ili izdao.

- Pokušajte se povezati s rodbinom i poznanicima. Recite im istinu o okupaciji, da ih nitko nije napustio niti izdao. I da ih svi s toplom pažnjom čekamo. Svaki Ukrajinac, piše Andryuščenko.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 05:15