StoryEditor
Dopredsjednik RS

Pranjić: Legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda osnova je postojanja BiH

Piše fena  /  30.08.2023., 16:13h

Dopredsjednik Republike Srpske Davor Pranjić smatra kako je legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda osnova postojanja BiH i u skladu je s odredbama Daytonskog mirovnog sporazuma, a da pojedine apelacije pred Europskim sudom za ljudska prava štete europskom putu BiH.

„Presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu poziva na oprez, jer je očigledno da u BiH postoje snage koje bi ukinule jedinu mogućnost da konstitutivni narodi budu predstavljeni u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Apelaciji pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, odnosno presudi, obradovali su se oni koji su upravo nelegitimnim predstavljanjem ostvarili svoje političke karijere i danas opstaju u političkom životu“, istaknuo je Pranjić.

Mišljenja je da se ovakvim apelacijama šteti europskom putu BiH, u trenutku kada je u posljednjih nekoliko mjeseci, pa i posljednjim usvojenim odlukama u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ostvaren značajan napredak što je prepoznato i u Bruxellesu.

"Samo dogovor predstavnika konstitutivnih naroda u BiH ima težinu i garancija je napretka BiH na njenom europskom putu. Inicijative koje nisu u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom možemo promatrati samo kao neostvarene želje pojedinih nelegitimnih političkih predstavnika u Sarajevu, a sve s ciljem majorizacije drugih naroda", poručio je Pranjić.

Istaknuo je da će se kao predstavnik Hrvata i dalje snažno zalagati za njihova, ali i prava svih naroda koji žive u Republici Srpskoj i BiH.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 17:59