StoryEditor
stručnjaci UN-a

Postupanje talibana prema ženama zločin protiv čovječnosti - stručnjaci

Piše hina  /  25.11.2022., 17:08h

Postupanje talibana prema ženama i djevojčicama moglo bi se smatrati progonom prema spolu i stoga zločinom protiv čovječnosti, rekli su u petak stručnjaci UN-a.

"Posljednjih mjeseci su kršenja temeljnih prava afganistanskih žena i djevojčica, ionako oštra i neprihvatljiva, dramatično porasla", kazali su neovisni stručnjaci koje je angažirao UN.

Stručnjaci su dio mehanizma za utvrđivanje činjenica i monitorninga u više zemalja svijeta i glede raznih tematskih pitanja pri Vijeću za ljudska prava. Neovisni su od svake vlade, organizacije ili institucije.

Stručnjaci s područja ljudskih, kulturnih i ostalih prava i sloboda ističu da je djevojčicama u Afganistanu zabranjeno srednjoškolsko obrazovanje, da žene ne mogu ići same u parkove ili sportske dvorane, kao ni putovati izvan svog mjesta stanovanja.

"Ograničavajuću žene na bivanje u samo četiri zida kuće jednako je zatočenju te se povećava rizik od nasilja u obitelji i ugrožavanja mentalnog zdravlja", stoji u izvješću stručnjaka među kojima je i hrvatska znanstvenica, pravnica i aktivistkinja za ljudska prava Ivana Radačić.

U srijedu su dužnosnici za telekomunikacije provincije Uruzgan objavili da žene više ne mogu kupovati SIM kartice za mobitele jer dućani nemaju posebne zone u kojima bi ih se uslužilo.

Sva ta ograničenja, ističe Richard Bennett, posebni izvjestitelj za ljudska prava u Afganistanu, "trebala bi biti predmet istrage, kao progon utemeljen na spolu, što se smatra zločinom protiv čovječnosti".

Stoga bi, smatra Bennett, trebalo pokrenuti sudske progone prema međunarodnom pravu.

Dnevnik.ba

03. veljača 2023 18:48