StoryEditor
24 DRŽAVE ZA

UN usvojio povijesnu rezoluciju o zaštiti prava međuspolnih osoba

Piše D  /  04.04.2024., 17:34h

Dvadeset i četiri države glasale su za, dvadeset i tri su ostale suzdržane, a niti jedna nije bila protiv rezolucije čije su usvajanje predvodili Finska, Južnoafrička Republika, Čile i Australija.

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda danas je usvojilo rezoluciju kojoj je cilj zaštita prava međuspolnih ljudi, a riječ je o prvoj inicijativi takve vrste koju su diplomati i skupine za ljudska prava proglasili povijesnom.

Dvadeset i četiri države glasale su za, dvadeset i tri su ostale suzdržane, a niti jedna nije bila protiv rezolucije čije su usvajanje predvodili Finska, Južnoafrička Republika, Čile i Australija, piše Hina. 

UN se pozvao na zaključke stručnjaka o tome da je 1.7 posto beba rođeno međuspolno, što se definira seksualnim karakteristikama koje se ne uklapaju u binarnu podjelu na muško i žensko. 

Što stoji u dokumentu?

Rezolucija poziva države da se "bore protiv diskriminacije, nasilja i štetnih praksi protiv osoba s međuspolnim karakteristikama", kao i da takvim osobama "pomognu postići uživanje najvišeg mogućeg standarda fizičkog i mentalnog zdravlja". 

Dokument od ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava traži da objavi izvješće koje će detaljno istražiti "diskriminatorne zakone i politike, činove nasilja i štetne prakse" protiv međuspolnih osoba u svim regijama svijeta. 

"Usvajanje prve ikad rezolucije o Pravima međuspolnih osoba je povijesno postignuće na području ljudskih prava", napisala je američka veleposlanica Michele Taylor na platformi X. 

"Rezolucija je revolucionarna i još jedna prekretnica"

Human Rights Watch, koji je inicijativu opisao kao revolucionarnu, priopćio je da ona signalizira "rastuću međunarodnu odlučnost da se pozabavi kršenjem prava koje doživljavaju ljudi rođeni s varijacijama u svojim spolnim karakteristikama".

"Ova rezolucija označava još jednu prekretnicu u načinu na koji međunarodna tijela gledaju na prava interseksualnih osoba", izjavilo je u izjavi 35 organizacija civilnog društva unutar Međunarodne udruge lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca, trans i interseksualaca, piše Hina.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 19:56