StoryEditor
akcija

Postoje li u vašem gradu ulice koje potiču mržnju? Pomozite da se mapiraju

Piše desk  /  21.07.2022., 16:10h

Ako znate za ulicu čiji bi naziv mogao poticati na mržnju, pomozite da se zabilježe. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine želi mapirati ulice čiji su nazivi uvredljivi i mogu širiti mržnju.

Nakon što su nedavno gradske vlasti u Mostaru odlučile promijeniti nazive ulica koje nose imena vojnih i političkih dužnosnika ustaškog režima Nezavisne države Hrvatske (NDH) tijekom Drugog svjetskog rata, BIRN BiH želi kroz svoju bazu podataka “Mapiranje mržnje” označiti sve ulice i trgove u BiH koji nose nazive osoba, događaja ili slično koji vrijeđaju neke stanovnike gradova u kojima se nalaze.

Odluka vlasti u Mostaru da nakon višegodišnjih poziva promijene imena šest ulica nazvanih po bivšim dužnosnicima režima u NDH, pozdravili su brojni domaći i međunarodni dužnosnici. Ali u BiH i dalje ostaje veliki broj ulica i trgova čiji se nazivi povezuju sa zločinima počinjenim u Drugom svjetskom ratu ili posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini.

Ako u vašoj zajednici ili gradu postoje takve ulice ili trgovi za koje smatrate da vrijeđaju vas ili mogu vrijeđati nacionalne manjine ili druge sugrađane, možete BIRN-u anonimno poslati podatke o tome. BIRN BiH neće objavljivati vaše osobne podatke, ali bi bio zahvalan ako možete ostaviti svoje kontakt podatke da vas pozovu kada budu radili na priči o ulicama koje potiču mržnju.

BIRN želi napraviti priču i spisak ulica te nastaviti pratiti hoće li se nazivi ulica mijenjati. Vaša pomoć je važna.

Formu za prijavljivanje naziva ulica i trgova možete popuniti OVDJE.

Dnevnik.ba

22. svibanj 2024 01:47