StoryEditor
zločini u domovinskom ratu

Hrvatska želi od Australije izručenje odgovornih za ratne zločine

Piše desk  /  06.12.2023., 12:55h

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se u srijedu sa zamjenicom glavnog državnog odvjetnika Katherine Jones u Melbourneu s kojom je razgovarao kako ubrzati suradnju na području izručenja osoba odgovornih za ratne zločine za što skorije postizanje pravde za žrtve.

Ministar je u razgovoru istaknuo važnost postizanja pravde za žrtve ratnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata. U tom smislu, naglasio je kako je Hrvatska putem Interpola raspisala niz međunarodnih tjeralica za osobama koje borave u Australiji, od kojih je većina tražena zbog počinjenih ratnih zločina, priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Tijekom susreta Grlić Radman je izvijestio sugovornike o konkretnim koracima koje Vlada RH poduzima u pružanju potpore Ukrajini vezano za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima, kao i prijenos znanja i iskustava u području skrbi za branitelje i civile stradale u ratu.

Uloga Hrvatske unutar međunarodnih inicijativa

Dodatno, naglasio je i aktivnu ulogu Hrvatske unutar međunarodnih inicijativa usmjerenih prema podršci Ukrajini, gdje se Hrvatska pridružila središnjoj skupini država zaduženih za osiguranje odgovornosti za zločin agresije na Ukrajinu, u skladu s međunarodnim pravom.

Posebno je istaknuo i napore Republike Hrvatske u borbi protiv antisemitizma te predstavio hrvatsko predsjedanje IHRA-om. 

Sastanak s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore Victoria, Udruge poslovnih žena Australije - Victoria te akademske zajednice bio je prilika za konstruktivni razgovor o jačanju gospodarskih i akademskih veza između Australije i Hrvatske.

Hrvatska gospodarska komora u Victoriji istaknula se svojom predanošću pri poticanju članova na prepoznavanje investicijskih prilika u Hrvatskoj te stvaranja partnerstava s hrvatskim tvrtkama koja teže poslovati na australskom tržištu. Ministar Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te istaknuo potencijal za daljnje gospodarske projekte.

Ministar je posjetio Hrvatski katolički centar Clifton Hill, a potom Hrvatski društveni centar Geelong. Tamo se susreo s učenicima Viktorijanske jezične škole i članovima folklornog društva Lado Geelong, kojima je iskazao podršku u očuvanju i promicanju bogate hrvatske kulturne baštine, stoji u priopćenju MVEP-a.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 21:41