StoryEditor
Henryk Kowalczyk

Poljski ministar daje ostavku zbog cijena ukrajinskih žitarica

Piše desk  /  05.04.2023., 11:07h

Poljski ministar poljoprivrede, Henryk Kowalczyk, daje ostavku zbog cijena ukrajinskih žitarica, piše Reuters. Poljska želi da Europska unija upotrijebi sva raspoloživa sredstva kako bi ograničila ulaz ukrajinskih žitarica na tržište Unije s obzirom da raste nezadovoljstvo poljoprivrednika zbog pada cijena i prodaje.

"Zahtijevamo upotrebu svih regulatornih instrumenata - kvota, carina - koji će ograničiti ili blokirati uvoz ukrajinskog žita u Poljsku", rekao je premijer Mateusz Morawiecki prošlog tjedna na konferenciji za novinare. 

Ukrajinske žitarice pritisnule cijene i prodaju uroda poljskih poljoprivrednika 

Ukrajina spada među najveće izvoznike žitarica u svijetu, ali ruska invazija omela je njezin izvoz preko luka na Crnom moru. Prošlo ljeto postignut je dogovor uz posredovanje UN-a i Turske o koridoru kako bi se osigurala opskrba zemalja na Bliskom istoku i u Africi, glavnih kupaca. 

Dio ukrajinskih pošiljki preusmjeren je u međuvremenu kroz Poljsku i Rumunjsku, a neke su tu i završile putovanje. Budući da su jeftinije od uroda domaćih poljoprivrednika, pritisnule su cijene i njihovu prodaju. 

"Poljska će tražiti od Europske komisije da primijeni zaštitnu klauzulu na uvoz žitarica iz Ukrajine u Poljsku", rekao je prošle srijede Kowalczyk nakon sastanka s predstavnicima poljoprivrednika i dodao da će Poljska pozvati Slovačku, Rumunjsku, Mađarsku i Bugarsku da povuku slične poteze. 

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 01:19