StoryEditor
hrvatski premijer

Plenković: Hrvatska trenutno ima najviši kreditni rejting u povijesti

Piše fena  /  12.01.2024., 15:35h

Kroz projekt "Slavonija" u pet slavonskih županija do sada je uloženo 2,95 milijardi eura, od čega je isplaćeno 2,5 milijardi eura, a održavanje sjednica savjeta od 2017. godine pokazuje sustavnost i prisutnost hrvatske Vlade na ovome području, rekao je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković.

Predsjedajući sjednicom Savjeta Vlade RH za Slavoniju, Baranju i Srijem u Đakovu izvijestio je kako je do sada isplaćeno u Osječko-baranjskoj županiji, 1,1 milijardi eura, Vukovarsko-srijemskoj 633 milijuna eura, Brodsko-posavskoj 337 milijuna eura, Virovitičko-podravskoj 329 milijuna eura i Požeško-slavonskoj 247 milijuna eura.

Isitče kako kroz mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) središta  pet  slavonskih županija imaju alokacijju od 164 milijuna eura, što predstavlja okvir za podršku županijama i gradovima.

Govoreći o problemu afričke svinjske kuge (ASK), hrvatski premijer je ocijenio kako je Vlada RHuz pomoć struke i nadležnih službi, uspjela suzbiti epidemiju ASK, znanstvenim i stručnim metodama, što je bilo jedino moguće, jer za tu bolest još uvijek nema lijeka, ni cjepiva.

Taj problem imao je i svoju političku dimenziju jer su se brojne manje stranke s ovoga područja pojavile  kao svojevrsni glasnogovornici i odvjetnici svinjogojaca. Međutim,  sada se sve samo od sebe razotkriva, i sada oni sami priznaju tko je više u političkom smislu animirao tu temu, a da s poljoprivredom nema veze, rekao je Plenković ocijeniviši kako nisu uspjeli pokušaji nanošenja političke štete hrvatskoj Vladi.

"Prije epidemije ASK  imali smo registriranih 800 tisuća svinja u Hrvatskoj, a danas ih imamo više od 950 tisuća, a kakav je odjek bio u medijima, mogao se steći dojam da neće biti niti jedne", dodao je Plenković, prenosi Hina.

U međuvremenu smo došli u situaciju da BDP u Hrvatskoj raste, inflacija se smanjuje, rastu prosječna, medijalna,  minimalna plaća i mirovine, a ukupno smo umirovljenicima, do zadnjeg paketa, isplatili sedam jednokratnih dodataka vrijednih  450 milijuna eura, kazao je hrvatski premijer.

Ističe kako Hrvatska trenutno ima najviši kreditni rejting u povijesti, da je u tijeku realizacija brojnih infrastrukturnih projekata, poput dovršetka izgradnje cestovnog koridora 5C kroz Baranju. Nastavljaju se i brojna ulaganja u bolnice, domove zdravlja, centre kompetencije, distribucijske centre za voće i povrće, što, kako je rekao, svjedoči o velikom investicijskom zamahu.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 14:01