StoryEditor
erevan

Pelosi stigla u trodnevni posjet Armeniji nakon sukoba s Azerbajdžanom

Piše hina  /  17.09.2022., 23:01h

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa, Nancy Pelosi, stigla je danas u posjet Armeniji, koja se ovih dana ponovno sukobila s Azerbajdžanom.

Pelosi, najviša američka dužnosnica koja je posjetila Erevan od proglašenja neovisnosti te zemlje 1991., ocijenila je da je njezin posjet "snažan simbol odlučnog angažmana Sjedinjenih Država prema mirnoj, prosperitetnoj i demokratskoj Armeniji i sigurnom i stabilnom Kavkazu", po priopćenju. 

"Njezin trodnevni posjet imat će veliku ulogu u jamčenju naše sigurnost", rekao je predsjednik armenskog parlamenta Alen Simonjan novinarima prije njezina dolaska.

Pelosi došla u posjet dok jačaju napetosti zbog utjecaja Turske i Rusije

Pelosi je stigla u posjet u trenutku kada u regiji, strateški važnoj zbog prijenosa ugljikovodika iz Kaspijskog jezera, jačaju napetosti zbog utjecaja Turske, koja podržava Azerbajdžan, te Rusije, koja u teoriji jamči sigurnost Armeniji gdje ima vojnu bazu, ali želi i dobre odnose s Azerbajdžanom.

Zapad je angažiran u mirovnom procesu u sklopu skupine iz Minska i OESS-a. U pograničnim sukobima između Armenije i Azerbajdžana ovaj tjedan poginulo je više od 200 vojnika, objavile su obje zemlje u petak.

Rusija rekla da će vršiti pritisak na obje zemlje kako ne bi došlo do daljnjih sukoba

Armenija i Azerbajdžan međusobno se optužuju za sukobe oko sporne regije Gornji Karabah, najsmrtonosnije od šestotjednog rata 2020. kada su poginule na tisuće ljudi.

Prekid vatre, dogovoren uz posredovanje Moskve, prekinuo je borbe u srijedu kasno navečer, ali je situacija na granici i dalje napeta.

Rusija je rekla da će vršiti pritisak na obje zemlje da povuku svoje snage na položaje na kojima su bile prije izbijanja sukoba ovaj tjedan.

Pelosi je bila u središtu geopolitičkih napetosti između Kine i Sjedinjenih Država u kolovozu kada je posjetila Tajvan unatoč upozorenjima Pekinga.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 18:58