StoryEditor
HKD Napredak

Otvorena retrospektivna izložba slika Marijane Pažin-Ivešić: "Materija, Duh, Univerzum"

Piše Desk  /  20.05.2022., 14:04h

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Glavne podružnice Mostar u četvrtak 19. svibnja 2022. godine u prelijepoj atmosferi u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača upriličeno je svečano otvorenje retrospektivne izložbe slika akademske slikarice Marijane Pažin-Ivešić "Materija, Duh, Univerzum".

Na početku otvorenja izložbe u ime organizatora Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak kazao je kako je ovo bio još jedan od kulturnih događanja koje organizira HKD Napredak u godini kada obilježava 120 godina od njegova utemeljenja i to pod motom 120 godina u službi čovjeka. Naglasio je kako je također i primjer suradnje između napretkovih podružnica i razmjene kulturnih projekta koji su nastali pod okriljem Napretka ili su ih kreirali, osmislili i organizirali njegovi članovi.

Landeka je zahvalio svima koji su došli na izložbu posebice onima koji su je podržali na konkretan način, a prije svih Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača i ravnatelj Danijel Vidović, Galerija kraljica Katarina, njezin voditelj Dalibor Nikolić, magistar kiparstva, Grafička industrija "Suton" Široki Brijeg i njezin vlasnik Ante Suton, te Željko Koren, akademski slikar koji je uradio grafičko oblikovanje kataloga i Vladimir Filipović, povjesničar umjetnosti, koji je napisao predgovor u katalogu za ovu izložbu.

- Umjetnica okolinu promatra kroz prizmu apstrakcije te iz nje nastoji izdvojiti i izolirati pojedine elemente, koje kasnije oblikuje u sukladno svom viđenju i danim joj osjetilima. U današnjem svijetu bombardirani smo enormnom količinom nepotrebnih informacija te lako gubimo kompas i bivamo uvučeni u razgovore, promišljanje i situacije u kojima se ne osjećamo lagodno. Postajemo sve manje zainteresirani za svijet oko sebe, njegovu pravu materiju, bit te sveopći smisao. Prikazanim pogledom dvadesetogodišnjeg stvaralaštva Marijane Pažin-Ivešić, shvaćamo da oko nas i dalje postoje osobe koje svijet promatraju kroz prizmu ljepote, duhovnosti i dubljeg smisla pa informacije koje primaju filtriraju, uzimaju ih pod svoje te imdaju novi izgled pod subjektivni pojam duha, pritom ne odvajajući materiju od forme - naglasio je Filipović.

Zaželjevši svima dobrodošlicu na njezinu samostalnu izložbu "Materija, Duh, Univerzum", autorica Marijana Pažin-Ivešić je kazala kako njezina izložba daje cjelovit prikaz putanje rasta i sazrijevanja u jednom likovnom i umjetničkom smislu.

- Pokazujem svoju zaokupljenost materijom, svjetlom i dimanzijama duhovnog kroz 20 godina likovnog stvaralaštva. Svjetlost me intrigira prvenstveno kao medij boje, ali i kao pojava koje je svojevrstan katalizator i nositelj duhovnosti, a neizostavnim  držim i traganje za duhom u materiji. Retrospektivna izložba obuhvaća osam zasebnih ciklusa, nastalih u razdoblju od 2002. do 2022. godine. Apstraktne su i sakralne tematike djela još iz razdoblja studentskih dana, pa sve do novijih ciklusa iz 2021. i 2022. godine, naslovljenih Metafizika materije, koje prvi put izlažem oku javnosti, Ova retrospektivna izložba postavlja mnoštvo pitanja dok crta svojevrsnu putanju životnog ciklusa - rasta i padanja: iz djela u djelo, iz Traga u Trag ona se mijenja i rastače, cijepa i ponovno spaja, proživljava metamorfozu i ne staje...Prikaz djela zapravo je prikaz intimnog i kolektivnog beskraja - osobni moj Trag u vremenu i prostoru - kazala je Pažin-Ivešić, koja nije krila zadovoljstvo i uzbuđenje zbog činjenice da nakon dugo godina ponovno izlaže u Mostaru.

Na kraju, također je uputila riječi zahvale organizatorima HKD Napredak, Glavna podružnica Mostara i svima koji su sudjelovali u ovom velikom kulturnom projektu, te svojoj obitelji i prijateljima koji su joj bili veliki oslonac u njezinu umjetničkom radu.

A u glazbenom dijelu programa otvorenja izložbe nastupile su i članica Napretkova trija Senso Marijana Pavlović, profesorica glasovira i Irena Kraljević, profesorica flaute. Uz brojne posjetitelje iz različitih krajeva BiH otvorenju izložbe bili su nazočni i predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćorić i gradonačelnik Livna Darko Čondrić. 

Izložba ostaje otvorena do 30. svibnja 2022.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 23:47