StoryEditor
oleg butković:

"Osječka luka na raspolaganju za transport žitarica iz Ukrajine"

Piše hina  /  25.08.2023., 11:26h

Potpredsjednik Vlade, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potvrdio je u petak kako se osječka riječna luka sa svojim kapacitetima stavila na raspolaganje u planovima oko mogućeg transporta ukrajinskih žitarica.

 Nakon otvorenja novog podvožnjaka u Osijeku, Butković je, na upit novinara je li osječka luka, uz vukovarsku, u nekim planovima vezanim uz transport ukrajinskih žitarica, odgovorio kako se osječka luka "Tranzit" stavila na raspolaganje.

 "U kontaktu smo sa svim akterima, od luka u Vukovaru i Osijeku, cijelog željezničkog sustava, do luka Rijeka i Ploče, oko toga što Hrvatska može učiniti da izvoz ukrajinskog žita bude protočniji, i da taj cijeli proces odradimo kako treba, s kapacitetima koje imamo, i koje možemo u nekom kratkoročnom razdoblju povećati. Tako da se i osječka luka stavila na raspolaganje sa svojim kapacitetima, objasnio je ministar Oleg Butković.

Nakon što se Rusija krajem srpnja povukla iz sporazuma o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, Zagreb i Kijev postigli su dogovor o izvozu ukrajinskog žita putem hrvatskih luka.

Po tom dogovoru, ukrajinsko žito dolazilo bi Dunavom do Vukovara i transportiralo se do jadranskih luka za daljnji izvoz.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 13:42