StoryEditor
Jezerski vrh

Tragedija u Albaniji: Znanstvenica iz Osijeka poginula tijekom planinarenja, više ljudi spašeno

Piše desk  /  01.04.2024., 11:51h

Gorska služba spašavanja u Albaniji izvijestila je da je u subotu jedna hrvatska državljanka preminula nakon što je skliznula na planini Jezerski vrh. Prema priopćenju, spašeno je dosad 7 planinara, 4 državljana Hrvatske i 3 Srbije. Poginula Hrvatica je znanstvenica iz Osijeka, pišu 24sata

- Naš tim, zajedno s albanskom državnom policijom i pripadnikom gorske službe traganja i spašavanja, krenuo je u akciju spašavanja iz doline Valbona te su helikopterom prevezeni do obližnje točke, gdje je bilo moguće sletjeti. Najprije je obavljen pristup unesrećenoj L. Ž., rođenoj 1981. godine, koja je zadobila smrtonosne ozljede i pronađena je bez znakova života. Svi su prevezeni u najbližu bolnicu - javlja Gorska služba traganja i spašavanja Kosova.

Inače, ovaj planinski vrh smatra se najopasnijim u Dinarskim Alpama, drugi je po visini u Albaniji i šesti na čitavom Balkanu, s visinom od 2694 metra. Za dijelom tima planinara još se traga.

Koha.net piše da se grupa hrvatskih planinara penjala iz Crne Gore prema Jezerskom vrhu (Maja Jezercë), blizu crnogorske granice. Nažalost, tijekom penjanja članica grupe, hrvatska znanstvenica, pala je sa strme, snježne planine i na licu mjesta poginula. Tijelo Hrvatice navodno je izvučeno nekoliko sati nakon incidenta, nakon čega je helikopterom prevezeno do mrtvačnice.

Od preminule Hrvatice na društvenim mrežama opraštaju se ožalošćeni prijatelji. "Draga Željka, ove riječi ne znače zbogom, već su zadnja zahvale tebi, koja si životu pristupala s toliko strasti i ljubavi. Svaki trenutak proveden s tobom bio je dar, od ronjenja u nepoznate dubine mora do uspona na vrhove planina koje su te oduvijek pozivale svojom neopisivom ljepotom. Bila si više od prijateljice! Bila si vodič kroz nepoznato, svjetionik u noći, mentor i inspiracija. I kada su me svi napustili, ostala si privržena uz mene pomažući mi i bodreći me", piše na Facebooku prof. dr. Branimir Hackenberger Kutuzović.

"U tišini laboratorija, gdje smo zajedno raspravljali o tajnama znanosti, tvoja znatiželja i entuzijazam bili su zarazni. Kao tvoj mentor, mislio sam da te učim, ali istina je da si ti bila ta koja me učila! O snazi postavljanja pitanja, o važnosti traženja odgovora, o tome kako nikada ne odustati, čak i kada izazovi izgledaju neizmjerno veliki i nerješivi.

Tvoja strast prema planinama, tvoja ljubav prema moru, tvoje neugasivo zanimanje za sve što je nepoznato i nerazumljivo, sve to ostaje s nama kao podsjetnik na to kako treba živjeti život punim plućima, kako moramo cijeniti svaki dah, svaki korak, svaki zaron, svaki uspon na novi vrh. I svaku priliku.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 08:27