StoryEditor
Mađarski premijer

Orban: Okupirat ćemo Bruxelles, nemamo izbora

Piše hina  /  15.03.2024., 18:31h

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas, u iščekivanju europskih izbora u lipnju, da je spreman marširati u Bruxelles i "okupirati" središte Europske unije kako bi "branio mađarsku slobodu i suverenost".

Orban, koji je na vlasti već 14 godina, nada se da će njegova stranka Fidesz profitirati od uspona krajnje desnice diljem Europe. Njegova se zemlja priprema za preuzimanje rotirajućeg predsjedanja Europskom unijom u drugoj polovini godine.

Govoreći na skupu u povodu mađarskog nacionalnog praznika, kojim se obilježava Mađarska revolucija 1848. protiv Habsburške monarhije, Orban je rekao da su europski izbori šansa da se zauzme za Mađarsku.

"Ako želimo obraniti mađarsku slobodu i suverenost, nemamo drugi izbor već okupirati Bruxelles", rekao je Orban pred oko 1000 pristaša. "Marširat ćemo u Bruxelles i sami donijeti promjenu Europskoj uniji", poručio je.

Orban je već dulje u sukobu s ostalim članicama Unije oko više pitanja, uključujući njegovo protivljenje slanju oružja Kijevu te održavanje gospodarskih odnosa s Moskvom, čije su snage izvršile invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Mađarski premijer optužuje EU da svojim potezima škodi poljoprivrednicima, srednjoj klasi i uništava kompanije, "a povrh toga, vodi Europu u rat". "Nećemo prihvatiti da je Bruxelles napustio Europljane, štoviše, okrenuo se protiv njih", ocijenio je Orban.

Njegova stranka je u pregovorima s euroskeptičnom grupacijom u Europskom parlamentu, Europskim konzervativcima i reformistima (ECR), nakon izlaska iz Europske pučke stranke (EPP).

Stranka Braća Italije, premijerke Giorgie Meloni, dio je ECR-a. Orban je krajem godine rekao da će odluku kojoj će se grupaciji Fidesz pridružiti u EP-u donijeti nakon izbora.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:31