StoryEditor
burno u tuzli

Oglasio se akter sukoba unutar SDA: Tako je kod svih stranaka, moja uloga nije problematična

Piše desk  /  23.06.2022., 07:11h

Predsjednik Gradskog odbora SDA u Tuzli i federalni zastupnik Salko Zildžić oglasio se nakon incidenta koji se dogodio u prostorijama županijskog odbora stranke, čija je snimka procurila u javnost. Kazao je da nije ponosan, ali da su takve situacije realnost u svim strankama.

Kako je poznato, izuzetno burna sjednica nalazi se iza članova Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA u Tuzli, na kojoj je zamalo došlo do žestokog fizičkog obračuna između Salke Zildžića i Smaje Mandžića. Riječ je o starim rivalima, a razlog za posljednji incident je kreiranje izbornih lista za predstojeće opće izbore.

Tim povodom, priopćenjem za javnost se oglasio i Zildžić, koji je kazao da je snimka verbalnog sukoba, koji se dogodio na sjednici Županijskog odbora SDA Tuzlanske županije nešto na što sigurno ne može biti ponosan, bez obzira na to što njegova uloga, kako kaže, u toj situaciji nije problematična i sporna.

"Neprimjeren rječnik koji se koristio, uz povišene tenzije koje su prijetile da sukob iz verbalnog preraste u fizički, nisu prizori koje javnost treba dobivati iz političkih stranaka. Ali, takve situacije su realnost, ne samo u SDA, već u svim političkim strankama, bez izuzetka. Jedina razlika je u tome što je ova situacija snimljena", kaže Zildžić.

Ističe da se sličnim zabilježenim sukobima u drugim strankama svjedočilo u prošlosti, istaknuvši da se o tome treba voditi društvena polemika te da razumije medijsku pažnju koju je snimka izazvala.

Kaže da teže razumije neadekvatnu pažnju javnosti za situaciju u kojoj osoba koja je uhićena zbog postavljanja uređaja za praćenje na automobil federalnog ministra industrije Nermina Džindića priznaje da je to uradila po nalogu suradnika federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare.

"Saznanje da je osoba koja je postavila uređaj za praćenje u prisnim odnosima s ministrom Čamparom, te da su pri policijskom pretresu kod te osobe pronađeni narkotici i pištolj s prigušivačem, pokazuje da ovo društvo ima mnogo ozbiljniji problem od verbalnog sukoba dvije osobe na stranačkom sastanku iza zatvorenih vrata", navodi Zildžić.

Odluka ministra Čampare, kako kaže Zildžić, da suspendira jednog od spomenutih suradnika nakon što je informacija dospjela u javnost je vrlo loš pokušaj skretanja pažnje i prebacivanja odgovornosti na druge.

"Samo dovođenje ministra unutarnjih poslova u vezu s takvim osobama, a naročito priznanje da se takve osobe angažiraju za praćenje drugih ministara i tko zna koliko još drugih osoba, dovoljna je za pokretanje javne rasprave koje će najprije rezultirati smjenom ministra, a zatim i istragom koja će utvrditi njegovu kaznenu odgovornost", dodao je predsjednik SDA Tuzla.

Zildžić je zaključio da je spreman javnosti ponuditi sve odgovore vezane za snimku sukoba, ali da je još više spreman inzistirati na rješavanju stvarnih anomalija od kojih boluje društvo, a čija je personifikacija, kako tvrdi, upravo ministar Čampara.

Dnevnik.ba

28. lipanj 2022 07:45