StoryEditor
Vlada RS u izvješću Vijeću sigurnosti

"Odbijanje bošnjačkih stranaka da prihvate Schmidtovu odluku pokazatelj nelegitimnosti OHR-ovih ovlasti"

Piše desk  /  31.10.2022., 20:13h

Vlada Republike Srpske usvojila je 28. izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija koji je, u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa koji čine Daytonski sporazum, glavnom tajniku UN i zemljama članicama Vijeća sigurnosti, uputio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Dvadeset i osmi izvještaj Republike Srpske Vijeća sigurnosti UN odnosi se na period svibanj 2021 - listopad 2022. godine i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izvještajima, Vlada Republike Srpske izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima s kojima se suočava BiH, a u cilju razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Vijeća sigurnosti i međunarodne zajednice, prenosi RTRS.

U prvom dijelu, Izvještaj se bavi rezultatima izbora u BiH održanih 2. listopada 2022. godine, uključujući uspjeh aktualne vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, koji su dokazali podršku birača iz Republike Srpske njenoj energičnoj obrani Daytonskog sporazuma. U ovom dijelu Izvještaj govori i o izboru dva političara u Predsjedništvo BiH koji rade na ukidanju Daytonskog sporazuma, što je za žaljenje, uskraćivanju predstavljanja Hrvatima u Predsjedništvu BiH i nalogu Središnjeg izbornog povjerenstva za ponovno brojanje rezultata izbora za predsjednika Republike Srpske.

U drugom dijelu, objašnjava se zašto je poštovanje Daytonskog sporazuma od suštinskog značaja za uspjeh BiH s obzirom na njenu tragičnu povijest. Također se konstatira da mnogi uspješni demokratski sistemi predviđaju regionalnu autonomiju i nacionalna prava. Naglašava se posvećenost Republike Srpske Daytonskom sporazumu i potreba da međunarodna zajednica i bošnjačko rukovodstvo u BiH prestanu da napadaju Sporazum i prihvate ga kao ključ budućnosti BiH.

U trećem dijelu naglašava se da sigurnost u BiH nije ugrožena usprkos neodgovornoj retorici pojedinih bošnjačkih političara, te da je uzbunjivanje javnosti zbog sigurnosne situacije u BiH ciničan politički trik. Također se ističe da Republika Srpska dosljedno isključuje svako pribjegavanje nasilju i da nema planove za odcjepljenje.

Četvrti dio Izvještaja bavi se štetnim posljedicama koje djelovanje Ureda visokog predstavnika (OHR) i dalje ostavlja u BiH. Objašnjava se po čemu su diktatorske ovlasti koja je OHR prigrabio očigledno nezakonita i zašto odluke njemačkog diplomate Christiana Schmidta flagrantno krše Daytonski sporazum. U ovom dijelu navodi se i zašto žestoko odbijanje bošnjačkih stranaka da prihvate Schmidtovu odluku pomaže da se razotkrije nelegitimnost OHR-ovih ovlasti. Štaviše, konstatira se sve veća podrška zatvaranju OHR-a i pozivi OHR-u da se konačno odrekne prigrabljenih diktatorskih ovlasti.

Konačno, u petom dijelu pozdravlja se nedavna odluka Europske komisije kojom se preporučuje da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU i naglašava podrška Republike Srpske europskim integracijama BiH.

28. Izvještaja Republike Srpske Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija dostupan na internet stranici Vlade Republike Srpske.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 22:20