StoryEditor
Antonio Guterres

Glavni tajnik UN potvrdio da je Vijeće sigurnosti prazna ljuštura. Traži reforme

Piše hina  /  26.02.2024., 16:35h

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izrazio je žaljenje zbog neuspjeha Vijeća sigurnosti UN-a da primjereno odgovori na rat Izraela i Hamasa u Gazi te na rusku invaziju na Ukrajinu, rekavši da su sukobi "možda kobno" narušili autoritet Vijeća.

Guterres je govoreći na otvaranju UN-ovog Vijeća za ljudska prava u Ženevi rekao da se Vijeće sigurnosti često našlo u slijepoj ulici te "nije moglo reagirati na najznačajnija mirovna i sigurnosna pitanja našeg doba".

"Nedostatak jedinstva Vijeća glede ruske invazije na Ukrajinu i izraelskih vojnih operacija u Gazi nakon strašnih terorističkih napada Hamasa 7. listopada je ozbiljno, možda kobno, narušio njegov autoritet", kazao je. "Vijeću je potrebna ozbiljna reforma sastava i radnih metoda", dodao je. Sjedinjene Američke Države su prošlog tjedna uložile veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti kojim se tražilo trenutačno humanitarno primirje u izraelskoj ofenzivi na Gazu.

Bio je to treći američki veto na nacrt rezolucije otkako je trenutni sukob započeo 7. listopada. Oko 1,5 milijuna stanovnika Gaze je nagurano u šatore i druge privremena skloništa u gradu Rafahu na granici s Egiptom, a većina njih je napustila svoje domove na sjeveru zemlje bježeći od izraelske ofenzive. 

Guterres, koji je Rafah opisao kao središte humanitarnih operacija u palestinskoj enklavi, rekao je da bi tamo izraelski napad punih razmjera imao razorne posljedice. "Sveobuhvatna izraelska ofenziva na grad bi bila ne samo zastrašujuća za više od milijun palestinskih civila koji su se tamo sklonili, (već) bi zabila zadnji čavao u lijes naših programa pomoći", rekao je.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 23:10