StoryEditor
udruga vedrina

Od Dioskura do zvijezda - Kulturno-turistički događaj, promocija, nagrade i neobičan izlet

Piše desk  /  10.10.2022., 15:22h

U okviru projekta Antika Hercegovine, udruga za promicanje kulture življenja Vedrina iz Mostara organizira zanimljiv kulturni događaj nazvan "Od Dioskura do zvijezda". Događaj uključuje promociju najstarijeg mostarskog spomenika koji je izložen u Muzeju Hercegovine, a pronađen je u okolici Čapljine još 1960-ih godina prošlog stoljeća.

Spomenik je iz rimskoga razdoblja, no mitski likovi braća Dioskuri (Kastor i Polideuk) predstavljaju nasljeđe iz drevne Grčke mitologije. Za postojanje takvog jednog spomenika u Mostaru rijetko tko zna, a udruga Vedrina želi potaknuti zastupljenost prapovijesnih i antičkih spomenika u kulturno-turističkoj ponudi regije.

Po legendi, ova dva mitska brata nakon smrti jednog od njih bivaju pretvoreni u zvijezde. Te zvijezde i danas poznajemo u astronomiji i astrologiji kao najsjajnije zvijezde u sazviježđu blizanaca. Ovaj detalj vodi nas do poveznice astronomije, znanosti, renesanse i humanizma.

Hercegovina tu ne zaostaje jer znamo kako je porijeklo obitelji Ruđera Boškovića iz mjesta Ravno na samom jugoistoku regije.

Manifestacija će se održati u srijedu 12. 10. 2022. godine s početkom u 10:00 sati u Muzeju Hercegovine u Mostaru (Bajatova 4). Svečanost se nastavlja u Ravnom (ispred spomenika Ruđeru Boškoviću) gdje je osiguran grupni prijevoz turističkim autobusom.

Tijekom vožnje do Ravnog preko Stoca održat će se zanimljivo predavanje arheologa i turističkog vodiča. U Ravnom će se vizualno predstaviti projekt. Skupu će se obratiti načelnik općine Ravno te diplomatski predstavnici republike Hrvatske i Grčke.

Udruga Vedrina dodijelit će nagrade sudionicima nagradnog natječaja za likovni rad na tematiku “Od Dioskura do zvijezda”.

Događaj uključuje besplatnu edukaciju za predstavnike općina, turističke i kulturne djelatnike te sve građane. No, broj sudionika je ograničen pa je svoje sudjelovanje potrebno rezervirati putem emaila

UDRUGA VEDRINA MOSTAR

Kralja Tomislava 29

88000, Mostar

ID: 4227588020001

Račun kod Sberbank BiH d.d.

1402011120035315

udruge Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 08:58