StoryEditor
promocija antičke baštine

Od Dioskura do zvijezda, manifestacija koja spaja kulturu i turizam Hercegovine

Piše desk  /  14.10.2022., 13:42h

Ovaj projekt primjer je smisaonog kulturnog turizma, dnevnoga izleta i kulturne razmjene između općina regije.

U srijedu je praćena hercegovačkim suncem održana neobična manifestacija nazvana Od Dioskura do zvijezda. Bila je to svojevrsna promocija antičke baštine u Hercegovini, njenih spomenika kao kulturno-turističkog potencijala regije. Organizatori, udruga za promicanje kulture življenja Vedrina iz Mostara pobrinuli su se za cjelodnevni program na dvije lokacije. Program je započeo u Muzeju Hercegovine gdje je izložen spomenik braći Dioskurima. Spomenik je promovirala magistra arheologije Josipa Penava Vujnović, dok je svoj kratki osvrt dao kustos muzeja Edin Mulović. Pozdravni govor održao je generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić. a glumac HNK Mostar Miro Barnjak čitao je drevne grčke stihove.

Uzvanici, predstavnici hercegovačkih općina, djelatnici iz kulture, profesori, studenti i drugi ljubitelji kulturnih skupova organizirano su nakon promocije spomenika otputovali u Ravno. Na putu autobusom od Mostara preko Stoca do Ravnog, održano je zanimljivo predavanje. O povijesti ali i zanimljivostima hercegovačkog krajolika govorili su arheolog Ante Vujnović i Kristina Nuić Prka, predsjednica zajednice udruga turističkih vodiča Hrvatske. U takvom jednom neobičnom događaju, sudjelovala su i djece te odrasli kojima je umjetnički izričaj blizak. Naime, raspisan je natječaj za umjetničko djelo koje bi povezalo mitsku braću Dioskure s Ruđerom Boškovićem i zvijezdama a odazvao se značajan broj natjecatelja.

Spomenik Ruđeru Boškoviću u rodnome mjestu njegova oca izradio je kipar Ilija Skočibušić, a vođeni time, iz udruge Vedrina odlučili su povezati arheologiju s astronomijom. U Ravnom je organizatorica projekta Roberta Kapsalis ispred spomenika Ruđeru Boškoviću, ravnateljici osnovne škole darivala teleskop kojim će učenici moći promatrati nebeska tijela i učiti o svemiru. U nastavku je održana promocija projekta, dodjela plaketa i nagrada pobjednicima od kojih je vrijedno istaknuti Kristinu Ćavar kao dobitnicu Kristalne plakete Vedrine za akrilnu sliku na platnu "Od Dioskura do zvijezda". Prvo mjesto u službenom natječaju osvojili su nadareni srednjoškolci iz Stoca, Juraj Previšić, Katarina Bošković, Antonela Papac. Drugo mjesto osvojio je učenik osnovne škole iz Crnića, Josip Palameta. Treće mjesto osvojila je učenica iz Ravnog Ružica Uđenija.

Ovaj projekt primjer je smisaonog kulturnog turizma, dnevnoga izleta i kulturne razmjene između općina regije. Na svečanom ručku odlučeno je kako će ovo biti prvi u nizu manifestacija za promociju i poticanje razvoja kulture

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:08