StoryEditor
Slučaj "Zildžić"

Nović: SDA i njihovi lideri su upravljali Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH

Piše desk  /  20.09.2023., 16:34h

Zamjenik predsjedatelja Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Sredoje Nović izjavio je da je pronalazak pištolja i iskaznice ove agencije kod zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Salke Zildžića od Granične policije Srbije krupno sigurnosno pitanje.

On je za Srnu istaknuo da je to jedno od veoma krupnih sigurnosnih, a ne političkih pitanja i da ta činjenica odslikava stvarno stanje sigurnosti u BiH.

- Svi oni koji govore da je stanje sigurnosti u BiH dobro mogu da se uvjere u suprotno, jer ako smo došli u situaciju da danas pojedini zastupnici ili odbornici u općinama imaju iskaznice OSA - onda je to samo po sebi veoma opasno - ocijenio je Nović.

On je dodao da to, s druge strane, govori da je ova služba apsolutno bila pod skutima jedne političke partije - SDA i da su njihovi lideri upravljali OSA.

- Oni su tražili i dobivali određena dokumenta koja su im služila za klasične zloupotrebe i obavljanje parapolicijskih i paraobavještajnih poslova, ne samo u BiH, nego i van njenih granica. Takvi dokumenti služili su im i prilikom putovanja u druge zemlje u kojima su se predstavljali da su radnici OSA - ukazao je Nović.

Napominjući da pretpostavlja da je to dodijeljeno u vrijeme bivšeg direktora Osmana Mehmedagića i ranijeg rukovodstva OSA, Nović je rekao da današnje rukovodstvo OSA mora ozbiljno da se pozabavi tim pitanjem i dođe do tajnih spiskova na kojima vrlo jasno piše kome su sve dodjeljivane iskaznice ove obavještajne službe.

Ukoliko bi se ti podaci objelodanili, istaknuo je on, onda bi bilo utvrđeno da postoji "dobar vod vojske" koji ima takva dokumenta.

- To je ono što BiH čini nesigurnom i ono zbog čega se iz Republike Srpske stalno protive i ukazuju da na nivou BiH mora biti uspostavljen red, da se mora poštovati zakon i da galama i vika s jedne strane neće utišati stvari na drugoj strani - poručio je Nović.

Portal Klix saznaje da su kod Zildžića pripadnici Granične policije Srbije pronašli pištolj i počasnu iskaznicu OSA, te da nije poznato otkud u njegovom posjedu takav dokument, tko mu ga je izdao i zašto s obzirom na to da je riječ o političaru.

Zildžić je uhićen pri ulasku u Srbiju na Graničnom prelazu Bajina Bašta i trenutno je u pritvorskoj jedinici u Užicu, gdje mu je određen jednomjesečni pritvor. On je za pištolj imao dozvolu, ali ga, prema propisima, nije mogao unijeti u Srbiju. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:25