StoryEditor
VIŠE OD PET

Tužiteljstvo BiH ima brojne dokaze: Osmica nezakonito dijelio iskaznice OSA-e

Piše desk  /  24.01.2024., 14:42h

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine prekjučer je priopćilo da je prikupilo dokaze o nezakonitom izdavanju iskaznica Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA BiH) te je pozvalo sve osobe koje posjeduju takve dokumente da to prijave kako ne bi bile podvrgnute kaznenom progonu.

To se, između ostalog, stavlja na teret i uhićenom Osmanu Mehmedagiću Osmicu, koji se nalazi u pritvoru u Vojkovićima, u aferi „Prisluškivanje“.

Državno tužiteljstvo vjeruje da postoje dokazi da su službene i takozvane počasne iskaznice OSA-e izdavane osobama koje na to nisu imale zakonsko pravo.

Pozvali su sve građane koji nisu aktivni ili umirovljeni zaposlenici ove agencije da posjedovanje takvih iskaznica prijave Tužiteljstvu BiH kako bi izbjegli kazneni progon.

Prema informacijama „Avaza“, više je od pet počasnih iskaznica koje je podijelio uhićeni Mehmedagić. Ovo pitanje otvoreno je nakon navoda da je jednu takvu imao i zastupnik SDA u Parlamentu Federacije BiH Salko Zildžić, kojeg je policija u rujnu prošle godine uhitila pri ulasku u Srbiju i kod njega pronašla iskaznicu OSA-e, o čemu su mediji pisali. On je tvrdio da je riječ o falsifikatu.

No, izdate iskaznice uopće nisu bile protokolirane u OSA-i i to je jedan od razloga zbog kojih Tužiteljstvo traži da se dostave jer im je teško ući u trag.

U naredbi za proširenje istrage navodi se da je Osmica počasne iskaznice dao direktoru Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo Erduanu Kafedžiću, preminulom bivšem tajniku Ministarstva vanjskih poslova BiH Adiju Hadžikapetanoviću i sarajevskom „ugostitelju“ Denisu Stojniću.

Kafedžić je svoju iskaznicu vratio.

Tužiteljstvo vjeruje da su brojne osobe iz krim-miljea koje su bile bliske Mehmedagiću imale ove iskaznice. Ubrzo će biti poznata njihova imena.

Osmica je, podsjećamo, po izbijanu afere „Salko“ tvrdio da nema nikakve veze s počasnim iskaznicama i da one nisu ni dijeljene, no dokazi Tužiteljstvu ga demantiraju.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 09:34