StoryEditor
federalni premijer

Novalić: Struju možemo proizvoditi, a gorivo i plin ćemo skladištiti, povećavamo robne rezerve

Piše desk  /  26.06.2022., 11:49h

Cijene plina, posebno goriva, enormno i gotovo svakodnevno skaču, strahuje se i od poskupljenja struje...

Novalić je rekao da ne možemo utjecati na cijene nafte i plina, ali imamo barem sreću, za razliku od mnogih drugih zemalja, da možemo utjecati na cijene struje.

“Kao što znate, ona nije, niti će poskupjeti u ovoj godini. To sam obećao i to će tako ostati. Istovremeno, Federacija subvencionira račune za oko 80.000 socijalno ugroženih korisnika”, kazao je.

Ističe da energetsku neovisnost Vlada FBiH vodi putem održavanja proizvodnje vlastite struje.

“Zato smo između ostaloga podržali i nastavak rada blokova 4 i 5 termoelektrana Tuzla i Kakanj. Tako osiguravamo da Federacija ne bude prisiljena uvoziti električnu energiju koja je višestruko skuplja u zemljama Europske unije”.

Vrlo brzo će na dnevnom redu Vlade Federacije BiH biti razmatran i Prijedlog zakona o obnovljivim izvorima energije.

“Što se tiče plina i goriva, skladišta su nam trenutno jedino rješenje za ublažavanje šokova koji se pojavljuju na tržištu. Radimo intenzivno na provođenju nekoliko rješenja”, kaže.

“Naše rezerve povećavamo u Blažuju, gdje je već započela rekonstrukcija naftnih terminala, kapaciteta 42 milijuna litri. Pozvali smo BH Gas da u Kladnju što prije projektira skladište plina. Razgovarao sam i s direktorom Terminala u Pločama i tražimo najbrži put koji ćemo prijeći kako bismo u tamošnjim terminalima izgradili skladište za ukapljeni plin. Radimo i na novim kapacitetima u Bihaću i Mostaru. Naše procjene su da ćemo tako osigurati četvrtinu zaliha plina i goriva.”

“Očekujem da uskoro budemo u mogućnosti početi i s projektom Južne interkonekcije koji je alternativa da ne budemo ovisni samo o ruskom plinu. Siguran sam da će potrebne procedure u Domu naroda vrlo brzo biti završene da bismo pristupili procesu projektiranja.”

“Vlada ima mehanizme zaštite i dovoljno robnih rezervi. U njima je trenutno dostupnih roba u vrijednosti od 30 milijuna KM. S dva milijuna KM proračun Direkcije robnih rezervi FBiH ove godine smo povećali za deset posto, odnosno na 20 milijuna”, kaže Novalić.

Rekao je da Vlada FBiH radi na ograničavanju marži za osnovne životne namirnice i da ulaže veliki novac u poljoprivredu.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 04:00