StoryEditor
pretendirala na hrvatski teritorij

Nova talijanska premijerka prezire Tita, ranije je poručivala: "Odmah mu oduzmite orden"

Piše desk  /  26.09.2022., 12:20h

Prema preliminarnim rezultatima, desničarska stranka Braća Italije, koju vodi Giorgia Meloni, siguran je pobjednik nedjeljnih izbora, a desni blok trebao bi imati uvjerljivu većinu u oba doma parlamenta.

To je potencijalna rijetka prilika za političku stabilnost u Italiji nakon godina preokreta i krhkih koalicija, pa su svjetski mediji s posebnim zanimanjem pratili ovogodišnje izbore. Posebna pažnja posvećena je Giorgiji Meloni, koju nerijetko prozivaju da je fašistkinja. 

"Benito Mussolini bio je dobar političar, jer sve što je radio, radio je za Italiju", rekla je jednom prilikom Meloni, no kasnije je ona sama nijekala da podržava fašizam. 

"Kad smo osnovali Braću Italije, osnovali smo je kao desni centar, uzdignute glave. Kad sam nešto, ja to i priznam. Nikad se ne skrivam. Da sam fašist, rekla bih da sam fašist. Umjesto toga, nikada nisam govorila o fašizmu jer ja nisam fašist. Evo izjave koju sam dala 2006., prije gotovo 20 godina, koju je objavio talijanski novinar, ljevičarski novinar - i rekla sam mu: 'Mussolini je napravio razne greške: rasni zakoni protiv Židova, objava rata, autoritarni režim. Povijesno je radio i druge stvari koje su bile dobre, ali to ga ne spašava'', kazala je u razgovoru za britanski Spectator.

Našim novinarima, pak, zanimljive su njezine izjave vezane za Istru i Dalmaciju. 

"Bit će da sam uvijek bila protiv ulaska Hrvatske u EU dok ne dođe do povrata imovine Ezulima. Da ne govorim o povratku, izravno, Istre i Dalmacije", zagovarala je jednom prilikom povratak Istre i Dalmacije Italiji.

Mnogi su sada izvukli i njezinu izjavu o nekadašnjem jugoslavenskom vođi Josipu Brozu Titu iz veljače. Negodovala je tada što se ukazuje priznanje nekome tko je odgovoran za pokolj Talijana.

"Apsurdno je da se dodjeljuje takva čast odgovornima za pokolj nad Talijanima. Braća Italija već su odavno predstavila prijedlog kojim bi se stalo na kraj ovoj sramoti. Žrtve fojbi zaslužuju poštovanje i pravdu", napisala je, dodavši da odmah treba oduzeti orden Talijanske Republike Titu, prenosi direktno.hr.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 15:23