StoryEditor
turizam na diktatoru

Beogradski gradonačelnik želi vratiti Tita u Hrvatsku. Stigao odgovor načelnik općine Kumrovec: "Podržavamo tu ideju"

Piše desk  /  04.04.2024., 12:53h

Nakon što je beogradski gradonačelnik Aleksandar Šapić najavio da će "Josipa Broza Tita vratiti u Kumrovec, odakle je došao", načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt izjavio je Hini da podržavaju tu ideju.

Donedavni gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, koji je ponovno kandidat za tu dužnost, izjavio je u srijedu kako će pokrenuti inicijativu da Kuću cvijeća, počivalište Josipa Broza Tita, pretvori u muzej srpske povijesti, a "Tita bi trebalo vratiti u Kumrovec, odakle je došao".

"Naravno da podržavamo tu ideju i jesmo za to da nam se Josip Broz Tito vrati u Kumrovec jer je Kumrovec njegovo rodno mjesto. To bi mnogo značilo za kulturni turizam u našoj općini", rekao je Šplajt podsjetivši da Kumrovec godišnje posjećuje preko 160.000 turista.

Žele turistički boom na diktatoru

Šplajt je navedo da, ako bi se vratili Titovi posmrtni ostaci, mogli bi doći do broja od milijun turista godišnje. "Mi sve to ne gledamo kroz neku ideologiju ili vraćanje nekih starih vremena i sustava, nego kroz komercijalizaciju cijele te priče", istaknuo je Šplajt.

Načelnik je dodao kako bi povratak Titovih ostataka potaknuo razvoj turizma i gospodarstva na području općine. U tom slučaju, naveo je Šplajt, razmišljaju i o mogućem Titovom memorijalnom centru, koji bi napravili pokraj vile Kumrovec.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 11:48