Dijana Kajmaković, osuđena bivša zamjenica glavnog tužitelja Tužiteljstva BiHFOTO: BIRN BIH - Birn Bih
StoryEditor
istraga

Nova suspenzija za tužiteljicu Dianu Kajmaković

Piše fena  /  03.04.2024., 15:42h

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) ponovno je suspendiralo državnu tužiteljicu Dianu Kajmaković do okončanja kaznene istrage Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, saznaje Detektor.

Nakon što je Ured disciplinskog tužitelja podnio novi zahtjev za privremeno udaljenje Kajmaković, jer je pokrenuta istraga u kaznenom postupku, VSTV je donio novu odluku o suspenziji. Prethodnom odlukom Kajmaković je bila udaljena od vršenja dužnosti zbog vođenja disciplinskog postupka protiv nje.

-Odlučujući o navedenom zahtjevu, odlukom Prvostupanjske disciplinske komisije VSTV-a BiH Diana Kajmaković je privremeno udaljena od vršenja dužnosti, počev od 21. ožujka 2024. godine, pa do okončanja kaznene istrage po Naredbi o provođenju istrage Tužiteljstva Bosne i Hercegovine - naveli su za Detektor iz VSTV-a.

Donošenjem ove odluke VSTV-a prestala je privremena mjera udaljenja koja je važila do okončanja disciplinskog postupka, a koji je završen premještanjem Kajmaković s pozicije zamjenika glavnog tužitelja na mjesto tužitelja Tužiteljstva BiH.

Kajmaković je u konačnici proglašena odgovornom da je počinila disciplinski prekršaj “korištenje dužnosti tužitelja kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe”.

Prema ranijem priopćenju, Kajmaković je proglašena odgovornom i što je – znajući da se provjere navoda u tužiteljskom predmetu odnose na provjere komunikacijâ kriminogenih osoba iz predmeta “Sky aplikacije” u odnosu na nju – zatražila od stručnog suradnika stavljanje na uvid dokumenta iz spisa predmeta, te tako iskoristila dužnost kako bi sebi pribavila neopravdane koristi u vidu dobivanja informacija koje joj ne mogu biti dostupne.

Sjedinjene Američke Države su u prosincu 2023. zabranile Kajmaković ulaz u zemlju, a ranije su joj iz iste države uvedene sankcije.

24. travanj 2024 15:53