StoryEditor
sky aplikacija

Problemi za bivšeg ministra sigurnosti: Mektić mora u Tužiteljstvo BiH

Piše desk  /  16.07.2023., 10:45h

Tužiteljstvo BiH će sredinom avgusta podići novu veliku optužnicu na osnovu dokaza prikupljenih iz Sky aplikacije, a u kojoj je prvoosumnjičeni Bojan Cvijetić, savjetnik bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Optužnica će, osim Cvijetića, biti podignuta protiv još najmanje 14 osoba. Tužiteljstvo BiH ih tereti za organizirani kriminal, trgovinu narkoticima, pranje novca, odavanje tajnih podataka, a ove osobe su povezane s krijumčarenjem kokaina iz zemalja Europske unije u BiH. Na čelu grupe bio je Cvijetić.

Podsjećamo, kod Cvijetića, koji je i dalje u kućnom pritvoru, tijekom pretresa su pronađeni povjerljivi podaci OSA-e o pripadnicima kriminalnog podzemlja na zapadnom Balkanu.

Ova narkogrupa, koja je imala pomoć pripadnika policije i obavještajne službe, raskrinkana je dešifriranjem aplikacije Sky, a rješenjem Suda BiH privremeno im je blokirana i imovina, koja premašuje 10 milijuna maraka.

Zanimljivo je da je Mektić, kao tadašnji ministar sigurnosti, za promet narkotika godinama optuživao druge. Pitanje je - je li već tada Mektić skretao pažnju s prave istrage da bi zaštitio svog savjetnika.

Međutim, Mektić je u problemima zbog Cvijetića. On će, kako saznaje Avaz, uskoro biti saslušan u Tužiteljstvu BiH na okolnosti kupovine stana od Cvijetića. To je uvjet da optužnica bude kompletirana.

Mektić je, podsjećamo, u lipnju prošle godine u Banjoj Luci kupio stan površine 62 kvadratna metra i garažu, ukupne vrijednosti 102.000 KM, od čega je stan koštao 92.000 KM, a garaža 10.000 KM. Stan se nalazi u ulici Duška Koščice, u centru grada.

Mektić je tada rekao da je stan kupio po povoljnoj cijeni. Osim Cvijetića, na optuženičkoj klupi naći će se, kako se saznje, i Petar Dukić, Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, Mladen Milovanović, Ivan Jurić, Dragan Kresojević, Siniša Bačić, Igor Knežević, ali i Milivoj Todorović, koji je uhićen u Njemačkoj prema bh. potjernici i izručen BiH.

Prošvercovali 50 kilograma kokaina

Tužiteljstvo je prikupilo dokaze da je ova grupa za dvije godine, točnije od 2019. do 2021., iz Nizozemske, preko Roterdama, u BiH uspjela prošvercovati 50 kilograma kokaina, čija je tržišna vrijednost dva milijuna eura (četiri milijuna maraka).

Cvijetiću je MUP RS ranije u jednoj banci u RS zaplijenio i sumu od 500.000 u raznim apoenima. Oduzeta su mu i dva skupocjena automobila.

Dnevnik.ba

07. srpanj 2024 18:27