StoryEditor
obuka u njemačkoj

Njemačka sprema golemu vojnu vježbu ukrajinskih vojnika

Piše desk  /  22.01.2024., 14:49h

Njemačke vlasti očekuju da će 2024. godine oko 10.000 ukrajinskog vojnog osoblja proći obuku u Njemačkoj, rekao je general bojnik Christian Freuding, voditelj radne skupine odgovorne za koordinaciju pomoći Ukrajini pri njemačkom Ministarstvu obrane.

Ova se brojka također može povećati ako je potrebno, rekao je za Welt am Sonntag. Odgovarajući na pitanje o planovima Europske unije za prijenos obuke u Ukrajinu, Christian Freuding je naglasio da se o ovom pitanju trenutno ne raspravlja.

Istodobno, prema njegovim riječima, ruske minske barijere, nedostatak zračne potpore i problemi s protuzračnom obranom glavni su razlozi neuspjeha ofenzive ukrajinskih oružanih snaga. Freuding je priznao da je Rusija trenutno vojno nadmoćna, prenosi Tass.

Ranije, u intervjuu za novine Suddeutsche Zeitung, Freuding je rekao da je preko 10.000 ukrajinskog vojnog osoblja obučavano u Njemačkoj od početka ruskog napada na Ukrajinu.

Zemlje EU-a odobrile su misiju obuke ukrajinskog vojnog osoblja u nekoliko zemalja EU-a, uključujući Poljsku i Njemačku, u listopadu 2022.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 12:56