StoryEditor
ušteda

Nezapamćeno poskupljenje: Građani Hrvatske po gorivo idu u Hercegovinu

Piše desk  /  06.10.2021., 20:51h
Porasle su i cijene goriva. U Republici Srpskoj dizel i benzin skuplji su i za osam feninga po litru. I u Federaciji Bosne i Hercegovine je došlo do blagog rasta cijena. Ipak, cijene goriva u našoj zemlji daleko su najpovoljnije u regiji. Stoga, ne čude česte posjete susjeda iz Hrvatske koji rezervoare svojih automobila pune u BiH.

Pored bosanskohercegovačkih tablica, na benzinskim crpkama u Hercegovini koje se nalaze u blizini graničnih prijelaza, svakodnevno se mogu vidjeti i automobili s hrvatskim registarskim oznakama. Razlog – jeftinije gorivo, prenosi N1.

“Dva puta tjedno točim gorivo, razlika je 2,5 kune, izađe to nekih 50-ak kuna po rezervoaru. Nije mi teško prijeći granicu zbog toga“, kaže Mate.

A po gorivo preko državne granice već godinama ide i Joško. Novo nezapamćeno poskupljenje u Hrvatskoj za njega ne predstavlja problem, jer je jeftiniju alternativu davno pronašao.

“Skupo je, ipak je razlika 3 kune, ušteda zavisi od toga koliko ulijevaš, tjedno dva puta – uštedi se“, kazao je Joško.

“S obzirom na razliku u cijeni, primjetno je da dolaze često i imamo stalne goste koji su tu blizu“, izjavila je Antonia Krajinović, radnica na benzinskoj crpki.

Pored cijena goriva, veliki broj građana Hrvatske privlače cijene osnovnih životnih namirnica, tako da vrlo često kupovinu obavljaju u BiH. Najviše se kupuje prehrana, lijekovi i cigarete.

“Dosta je jeftinije nego u Hrvatskoj. Dole je kutija cigareta oko 7 KM, a ovdje oko 5,5 KM. To je za najjeftinije cigarete, zato mnogo ljudi iz Hrvatske ide preko granice da bi kupovali i namirivali kuću“, ispričao je Tomislav.

Razlika u cijeni goriva u Hrvatskoj i BiH najviše odgovara mještanima pograničnih područja u Hrvatskoj. Stoga ne čudi što vozači iz Hrvatske sve češće po gorivo dolaze u BiH.

Podsjetimo, cijena dizelskog goriva u Hrvatskoj probila je granicu od 11 kuna ili 2, 80 KM. U Hercegovini na pojedinim pumpama dizel košta 2,18 KM , tako je litar dizela u Hercegovini jeftiniji za oko 60 feninga pa se u rezervoaru od 50 litra može uštedjeti i do 30 KM. A prema podacima Federalnog Ministarstva trgovine prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji danas za benzin 95 iznosi 2,29 KM/litru, i za DIZEL 2,22 KM/litru.

Ministarstvo trgovine FBiH navodi kako: “Maloprodajne cijene super plus bezolovnog benzina 98 u rujnu ove godine više su za 14,70 posto u odnosu na rujan prošle godine, dok su maloprodajne cijene premium bezolovnog benzina 95 u rujnu ove godine više za čak 21,50 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan. Kada je u pitanju dizel BAS EN 590 njegove maloprodajne cijene u rujnu ove godine više su za 17,93 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine“.

Iako se cijene goriva i u Federaciji mijenjaju, još uvijek su daleko od onih u Hrvatskoj. Stoga će , izvjesno je, vozači iz Hrvatske i u narednom razdoblju po uštedu preko granice.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 23:22