StoryEditor

Neum: Gruntovnica odbila upis, obustavljena privatizacija Poštanskog odmarališta

Piše Nikolina Lovrić  /  07.11.2018., 10:11h

Nakon višemjesečnih imovinsko-pravnih peripetija, Općinski sud u Čapljini napokon je donio Rješenje kojim se obustavlja uspostava zemljišno-knjižnog uloška za spomenutu parcelu jer na istu pravo vlasništva polaže više vlasnika. Tako su se s jedne strane između sebe spore dvije pošte, JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar i JP BiH Pošta d.o.o Sarajevo, a nasuprot objema stoje graditelji privatne ribarske zadruge u Neumu, odnosno njihovi nasljednici.

Kako za Dnevnik.ba navode potonji, Gruntovnica u Čapljini odbila je upis nekretnine upravo zbog činjenice da iz raspoložive dokumentacije nije mogla utvrditi najvjerojatnijeg vlasnika, odnosno zbog neslaganja između katastarskog i zemljišnoknjižnog premjera za navedenu parcelu.

Ovakav rasplet događanja, navode, govori u prilog onome na što su i ranije upozoravali, a o čemu je Dnevnik već izvještavao – prodaja sporne nekretnine je nezakonita jer ni jedna ni druga pošta nisu imale niti imaju sada pravo vlasništva nad istom.

Podsjetimo, Agencija za privatizaciju 12.srpnja trebala je provesti aukciju za prodaju nekretnine „Poštansko odmaralište“ u Neumu i to po početnoj cijeni nešto većoj od 2 milijuna KM.

Nakon angažmana nasljednika graditelja ribarske zadruge koja je na tom mjestu postojala do nezakonite nacionalizacije, a koji je preko njihovog odvjetničkog tima bio usmjeren i prema Agenciji i Gruntovnici sa zahtjevom za plombiranje nekretnine, postupak je odgođen, a Rješenjem Općinskog suda u Čapljini od 18.listopada ove godine i zaustavljen.

Ipak, desetak nasljednika graditelja i vlasnika ribarske zadruge svjesni su da tu nije kraj te da će pravna bitka o utvrđivanju vlasništva nad nekretninom koja se nalazi na iznimno atraktivnoj lokaciji, uz samu obalu, vjerojatno imati više nastavaka za čiji će epilog zadnji riječ ipak imati Sud.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 16:27