StoryEditor
ruski izaslanik

Nema napretka u pregovorima oko crnomorskog sporazuma o žitu

Piše Boris Čuljak  /  26.04.2023., 16:32h

Ruski izaslanik u Ujedinjenim narodima Genadij Gatilov rekao je da "nije postignut pravi napredak" u rješavanju pitanja koje je Moskva pokrenula oko crnomorskog sporazuma o žitu, koji bi trebao isteći u svibnju.

Kremlj je više puta ponovio da sporazum neće biti obnovljen nakon 18. svibnja ukoliko Zapad ne ukloni prepreke ruskom izvozu žitarica i gnojiva.

"Sa žaljenjem moramo reći da nije postignut nikakav pravi napredak u rješavanju ovoga problema", rekao je Gatilov u srijedu.

Crnomorska inicijativa za žitarice, koju su prošlog srpnja između Rusije i Ukrajine dogovorili Ujedinjeni narodi i Turska, imala je za cilj spriječiti globalnu prehrambenu krizu dopustivši da se ukrajinsko žito zarobljeno ruskim ratom sigurno izvozi iz tri ukrajinske luke.

Iako ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda nije izričita meta zapadnjačkih sankcija, Moskva tvrdi da su sankcije na njezine isplate, logistiku i industriju osiguranja stvorile prepreku za izvoz njezinih žitarica i gnojiva.

"Ukrajinski dio dogovora dobro funkcionira, no ruski dio ne. Ta bi dva dijela trebala biti jednaka, a to nije tako", rekao je Gatilov.

Jedan od glavnih ruskih zahtjeva u pregovorima je ponovno priključenje Ruske poljoprivredne banke (Rosselkhozbank) u SWIFT sustav plaćanja.

Gatilov je rekao da bi banka trebala biti ponovno potpuno povezana sa sustavom, a ne podvrgnuta odlučivanju "od slučaja do slučaja" o sposobnosti zajmodavca da izvrši transakcije.

Ruski izvor je rekao da je SAD dao banci JPMorgan Chase & Co dopuštenje za obradu plaćanja Ruske poljoprivredne banke, no dogovor nije zamjena za ponovno povezivanje banke sa SWIFT sustavom.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 10:26