StoryEditor
balkanski forum

NATO ZAPOVJEDNICA: Naši lideri su bili jasni, nećemo dozvoliti stvaranje sigurnosnog vakuuma u Bosni i Hercegovini

Piše fena  /  14.03.2024., 16:28h

Zapovjednica NATO stožera Sarajevo, brigadna generalica Pamela McGaha sudjelovala je ovog tjedna na Budimpeštanskom Balkanskom forumu 2024, vodećoj konferenciji mađarskog instituta za međunarodne poslove, koja je u Mađarskoj okupila više od 100 stručnjaka, donositelja odluka i kreatora politike iz cijelog svijeta.

Sudjelujući u panel diskusiji pod nazivom "Održavanje sigurnosti: međunarodni akteri i misije na terenu", brigadna generalica McGaha je čestitala Mađarskoj 25. godišnjicu članstva u NATO-u.

- Sjajno je biti u Budimpešti i čestitati našoj saveznici Mađarskoj 25. godišnjicu od članstva u NATO-u, demonstrirajući što euroatlantske integracije mogu postići - izjavila je brigadna generalica McGaha, priopćeno je iz NATO stožera Sarajevo.

Podsjetila je kako se ove godine obilježava i 20. godišnjica NATO stožera Sarajevo.

- Ove godine obilježava se i 20. godišnjica NATO Stožera Sarajevo. Zadovoljstvo mi je objasniti kako se naša misija mijenjala tijekom vremena i kako je BiH postala aktivna u davanju doprinosa miru i sigurnosti u regionu - istaknula je.

Brigadna generalica McGaha se složila sa procjenama zapovjednika EUFOR-a generalmajora Lászlóa Sticza i zamjenika komandanta KFOR-a brigadnog generala Federica Bernacca da je sigurnosna situacija u cijelom regionu i dalje stabilna.

Istovremeno je napomenula da su rezervne snage aktivirane i na Kosovu i u Bosni i Hercegovini s pojačanjem poslanim u BiH kao direktan odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu.

- Naši lideri su bili jasni da se neće dozvoliti stvaranje sigurnosnog vakuuma u Bosni i Hercegovini - zaključila je brigadna generalica McGaha.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 05:47