09.05.2022. Mostar - Bozo Ljubic, predsjednik Glavnog vijeca Hrvatskog narodnog sabora u Bosni i Hercegovini.DENIS KAPETANOVIC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
"fokus"

Ljubić i Vidović: Trojka se ponaša politički a ne državnički

Piše desk  /  04.05.2024., 20:07h

Dok se u Hrvatskoj slaže postizborni mozaik, BiH ponovno tone u blokade. Hoće li HDZ uspjeti formirati vladu RH i je li i formalno zakoračila u novi ciklus blokade vlasti, u emisiji Fokus, urednika i voditelja Jurice Gudelja analizirali su Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a i politolog Danijel Vidović.

“Logično je da ideološki i svjetonazorski HDZ i DP budu okosnica nove Vlade RH. Mislim da pregovori idu u tom smjeru, kazao je Ljubić pojašnjavajući da je najveći dio članova Domovinskog pokreta bivši članovi HDZ-a koji su bili nezadovoljni smjerom kojim ta stranka ide jer po njihovom shvaćanju nisu bili dovoljno desno, prenosi RTV HB.

Vidović smatra da je iz vizure hrvatskog nacionalnog interesa jedino prirodna koalicija HDZ-a i DP-a.

-Unatoč tomu što većina lijevo-liberalnih medija u Hrvatskoj, koji imaju neproporcionalno visok utjecaj na javno mnijenje u Hrvatskoj, proziva DP za izdaju birača uvjeren sam da bi, kada bi se napravila dobra anketa među biračkim tijelom i članstvom HDZ-a i DP-a preko 90 posto ispitanih bilo za tu koaliciju. mišljenja je Vidović.

Je li BiH u blokadi?

Osvrćući se stanje u BiH, Ljubić je kazao da su blokade i zastoji trajno obilježje političke situacije.

-Ne bi se moglo reći da smo mi u nekoj potpunoj blokadi, kazao je Ljubić pojasnivši pri tome da je Vijeće ministara usvojilo i plan reformi koji je ključan da BiH sudjeluje u paketu pomoći EU za Zapadni Balkan. On paradoksalnim smatra da dva naroda, srpski i bošnjački, koja su puno bolje od Hrvata prošla u Daytonu, žele ostvariti svoje maksimalističke ciljeve.

Političko, a ne državničko ponašanje

Pitanje izbornog zakona BiH ponovno je počelo izbijati u prvi plan. Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je da neće prihvatiti nikakav prijedlog koji tretira pitanje hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Ljubić je kazao da po pitanju Izbornog zakona BiH unutar bošnjačkog političkog bloka “Trojka” ima i onih koji su doista za to da se Hrvatima omogući legitimno političko predstavljanje sukladno potpisanim dogovorima, ali da ima i onih koji su protiv toga pa im kao alibi za izigravanje dogovora dođe strah od reakcija trenutne bošnjačke oporbe predvođene SDA i DF-m.

-To je po meni političko, a ne državničko ponašanje i to nije ništa novo, kazao je Ljubić.

Vidović kaže da u političkom Sarajevu imamo različite aktere, a isto ponašanje.

“To gledamo još od travanjskog paketa koji nije uvažio legitimne zahtjeve hrvatskih predstavnika”, kazao je Vidović.

Politolog Vidović kaže da američki veleposlanik u BiH, Michael Murphy, djeluje nediplomatski te je postavio i pitanje koliko je zapravo i je li ikako State Department uključen u takve politike.

“Mislim da su Amerikanci imali racionalan pristup prilikom pregovora u Neumu. Što se u međuvremenu dogodilo, zašto trenutni sastav američke ekipe tako reagira nije mi poznato. To je ključni razlog ovakvog ponašanja stranaka u Sarajevu.

Dnevnik.ba

09. lipanj 2024 12:18