StoryEditor
bugojno

Nadbiskup i kardinal posjetili crkvu u Veseloj

Piše desk  /  01.08.2022., 22:22h

Ovaj utorak bit će svečan u Veseloj Straži, nekad srednjovjekovnom bosanskom gradu, danas bugojanskom naselju, a u kojem su pronađeni temelji jedne od najstarijih katoličkih crkvi.

Pronalazač je Husejn Smajić, čovjek koji je prije 8 godina otkrio ostatke, zatim krenuo u projekt i na Večernjakovu pečatu, primajući priznanje za Osobu godine u BiH, obećao da će crkva biti i završena, piše Večernji list.

A ovog utorka u njoj će svetu misu predvoditi kardinal Vinko Puljić. I uz kardinalovu radost koja je neizmjerna zbog ovog povijesnog događaja, tu su i brojni drugi koji su u njegovom društvu posjetili crkvu u kojoj će se služiti misa, a koja će biti posvećena Gospi od Anđela. Među njima je i nadbiskup vrhbosanski Tomo Vukšić koji je došao u Veselu čestitati Husejnu i ohrabriti prisutne da ovo veliko djelo nastavi živjeti na radost katolika, ali i čitave Bosne i Hercegovine. 

S kardinalom i nadbiskupom bili su i drugi svećenici kojima je Husejn Smajić prirastao srcu zbog svoje veličine i ljudskosti. Ranije, Husejn nam je rekao da se očekuje oko 1500 osoba na svetoj misi i blagoslovu crkve koje će predvoditi kardinal. Također, predstavit će se i niz znamenitosti.

Nijemci su napravili i sliku Gospe od Anđela te će i nju vidjeti vjernici u ovom svečanom danu. Također, Stipan Dilber, voditelj arheoloških istraživanja na lokalitetu Crkvine, gdje su pronađeni temelji crkve, kazao je da će biti predstavljene i brojne znamenitosti, tkanina protkana zlatnim nitima, baršun, venecijanski zlatnici, kameni ulomci crkve, ornamentirani crkveni ulomci..., mnogo toga dragocjenog.

- Nakon što smo pristupili svim mogućim analizama u samim grobovima i svemu ostalom, dobili smo i nekakve datume koji se poklapaju uglavnom s krajem 14. i početkom 15. stoljeća. U to vrijeme Vesela je bila trgovački značajan grad, značajan prostor. A ovo je malo povučenije, u dolini i za tu crkvu pretpostavljamo da je bila samostanska crkva. Naravno, nekim budućim istraživanjima, koja se i dalje planiraju, pokušat ćemo to ili potvrditi ili dokazati suprotno - kazao nam je ovih dana Dilber, a ono što je s timom ljudi pronašao zasigurno će ovog utorka mnoge obradovati.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 13:08