StoryEditor
nije se ni približila

Nacrt dokumenta EU: Hrvatska uspjela uvrstiti zahtjev o izbornoj i ustavnoj reformi u BiH, kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju

Piše desk  /  22.06.2022., 15:43h

Dok Ukrajina i Moldavija dobivaju status kandidata samo tri mjeseca od predaje aplikacije za članstvo u EU, Bosna i Hercegovina se tome nije niti približila čak ni šest godina od predaje aplikacije, ističe se

Tijela Europske unije u proteklom periodu su pripremila Nacrt zaključaka koje će lideri 27 zemalja članica usvojiti na predstojećem sastanku Europskog vijeća koje će se održati sutra i prekosutra.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, u dokumentu stoji da će se Moldaviji i Ukrajini dodijeliti kandidatski status za Europsku uniju.

- Europsko vijeće priznaje europsku perspektivu za Ukrajinu, Republiku Moldaviju i Gruziju. Budućnost tih država i njihovih građana je unutar Europske unije. Europsko vijeće je odlučilo dodijeliti status zemlje kandidata Ukrajini i Republici Moldaviji, navodi se u dokumentu.

Na taj način bi lideri zemalja članica trebali prihvatiti preporuke koje je prije nekoliko dana dala Europska komisija, a koje su se ticale dodijeljivanja kandidatskog statusa za pojedine zemlje.

Europska komisija se, prema medijskim navodima, protivi dodijeljivanju kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu, iako je i takva opcija prvobitno bila otvorena.

Najbolje referiranje na tu temu imao je, prije nekoliko dana, Oliver Varhelyi koji je kazao da BiH nije ispunila 14 prioriteta te da EU nema namjeru smanjiti svoje kriterije.

Slično je navedeno i u Nacrtu zaključaka koji će biti usvojeni.

- Ako bi joj se sada dodijelio status kandidata, to bi značilo da se u potpunosti odustaje od svih postavljenih uvjeta. Dok Ukrajina I Moldavija dobivaju status kandidata samo tri mjeseca od predaje aplikacije za članstvo u EU, Bosna i Hercegovina se tome nije niti približila čak ni šest godina od predaje aplikacije, ističe se.

Također, navodi se da je Hrvatska uspjela ubaciti zahtjev o izbornim I ustavnim reformama u paragrafu iza BiH u Nacrtu zaključaka. Tog zahtjeva ranije nije bilo.

- Europsko vijeće pozdravlja politički dogovor lidera BiH postignut 12. lipnja 2022. U Bruxellesu, koji je potreban za stabilnost I potpuno funkcioniranje zemlje kako bi se odgovorilo na težnje njenih građana Političke lidere u BiH poziva da brzo ispune obveze iz sporazuma I finaliziraju ustavnu i izbornu reform, što bi zemlji omogućilo odlučni napredak na europskom putu, u skladu s prioritetima koje je postavila Europska komisija u svom mišljenju kako bi dobila status kandidata, ističe se.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 07:27