StoryEditor
direktorica kompanije "Coral"

Mlada Hercegovka na čelu kompanije koja privlači investitore iz Švicarske, Njemačke i Austrije

Piše fena  /  11.10.2023., 19:29h

Marija Ćeškić, mlada Širokobriježanka i direktorica kompanije "Coral" u Bosni i Hercegovini, pripada generaciji poduzetnica koje vjeruju da naša zemlja može napraviti iskorak u promociji svog investicijskog potencijala, objavio je projekt "Diaspora Invest".

Ističu da je zbog toga preuzela vodstvo "Corala" u našoj zemlji, sestrinskoj kompaniji istoimene tvrtke u Njemačkoj, koja, osim u Bosni i Hercegovini, ima svoje podružnice u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

- ‘Coral‘ je pokrenuo naš osnivač Zdenko Štriga, po uzoru na poduzetničke centre Njemačke i Južne Koreje, koji su ga impresionirali po brzini povezivanja. Od devedesetih do danas kroz ‘Coral‘ je realizovan niz poslovnih povezivanja sa BiH. Danas, nepune dvije godine otkako smo pokrenuli i svoj ured u Mostaru, radimo na tome da promoviramo poslovnu komunikaciju i unaprijedimo veze sa njemačkim tržištem - poručuje Ćeškić.

Iz "Diaspora Investa" navode da tržište Njemačke, Austrije i Švicarske i investitori iz tih zemalja mogu biti oslonac razvoja i iskorištavanja potencijala Bosne i Hercegovine. Zbog toga se "Coral" povezao i sa USAID projektom "Diaspora Invest", kroz čiji je program razmjene znanja ušao u mrežu brzorastućih kompanija koje sarađuju sa uspješnim pojedinicima iz iseljeništva.

- Povezujemo tržište, tražimo kapital i partnere. Radimo na oglašavanju i promociji domaćih proizvoda i usluga na tržištu koje danas pokriva više od 100 miliona stanovnika. Vjerujemo u razvoj ekonomske diplomatije kroz koju možemo proširiti mrežu kontakata. A svaku saradnju treba pratiti. Važno je da kompaniju ne ostavljate nakon dogovorenog posla sa inozemnim interesentima, već da im pomažete dalje i pratite ih na putu rasta - dodala je Ćeškić.

Izrazila je uvjerenje da Bosni i Hercegovini trebaju potporni poduzetnički centri, kao tačke povezivanja domaće i evropske ekonomije. Dijaspora tu igra važnu ulogu.

- Mnogi naši članovi i članice dijaspore imaju novac, ali je potrebno raditi na obnovi povjerenja kako bi se investicije dogodile. Zbog toga ćemo nastaviti dalje raditi na tome da budemo poveznica i pokretač, mjesto kontakta u koje će ulagači imati povjerenje. Naše vrijeme tek dolazi i vjerujem da ćemo ispričati bolju priču o BiH - zaključila je Ćeškić.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 06:10