StoryEditor
susret s fra Gojkom zovkom

Ministrica Gudeljević u posjetu hrvatskoj katoličkoj misiji u Bernu: U Švicarskoj živi oko 80.000 Hrvata

Piše DESK  /  16.09.2021., 12:28h
Ministrica Ankica Gudeljević posjetila je Hrvatsku katoličku misiju u Bernu, Švicarska Konfederacija, te se tom prilikom susrela sa misionarom, fra Gojkom Zovkom koji je informirao ministricu Gudeljević o aktivnostima i izazovima s kojima se svakodnevno susreću.

Hrvatska katolička misija u Švicarskoj broji 12 misija, a Bern je jedna od najvećih. Prema podacima Ureda za statistiku, u Švicarskoj Konfederaciji živi 28.966 Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, no s obzirom na to da se navedeni broj odnosi na osobe isključivo hrvatskog državljanstva, a na temelju procjene hrvatskih katoličkih misija, smatra se kako  Švicarskoj ima oko 80.000 Hrvata pri čemu je većina iz Bosne i Hercegovine.  

Službeno, broj Hrvata u Švicarskoj konfederaciji opada, što je većinom posljedica njihove naturalizacije, odnosno stjecanja švicarskog državljanstva čime automatski izlaze iz statistike: stranac. Iako Hrvata ima u svim švicarskim kantonima, kao mjesta najbrojnije koncentracije Hrvata izdvajaju se Zurich, Aargau, St. Gallen, Bern, Ticino (Tessin), Luzern, Solothurn, Basel, Schaffhausen i Wallis. 

Hrvati se u Švicarskoj uglavnom okupljaju u kulturnim i sportskim udruženjima, no međusobno nisu povezani krovnom organizacijom. 

Važna uloga u očuvanju hrvatskog jezika i kulture te hrvatskog identiteta u Švicarskoj Konfederaciji svakako pripada i Hrvatskoj nastavi kao i raznim Internet i tiskanim medijima putem kojih Hrvati dobivaju redovito informacije o aktivnostima i planovima zajednice. 

Fra Zovko je zahvalio ministrici na posjetu te poželio uspješan daljnji rad. 

Dnevnik.ba 

06. svibanj 2024 16:34