StoryEditor
Ministrica civilnih poslova

Ministrica Gudeljević čestitala Hrvatskom narodnom kazalištu na uspjesima

Piše desk  /  21.07.2022., 14:27h

‘‘Vaše sudjelovanje u službenom programu obilježavanja obljetnice genocida u Srebrenici govori u prilog otvorenosti Vašeg kazališta i Vašoj opredijeljenosti da primjerom pokazujete što znači razumijevanje i suživot u BiH‘‘, navodi se u čestitci.

Ministrica civilnih poslova, Ankica Gudeljević uputila je čestitku ravnatelju Hrvatskog narodnog kazališta u kojoj stoji:

„S radošću sam pročitala vijesti o uspjesima HNK Mostar  koje ste podijelili sa mnom. Veoma mi je drago da HNK Mostar bilježi sve veće uspjehe usprkos svim okolnostima u kojima položaj ove iznimno značajne kulturne institucije za Hrvate u BiH nije još uvijek riješen na najbolji način.

Činjenica da je Vaša predstava "Kroz proces 10-6-93" na 41. Kazališnim igrama u Jajcu nagrađena s tri najznačajnije nagrade na festivalu: 

1. Nagrada za kolektivnu glumačku igru

2. Nagrada  za najbolju režiju

3. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini

uz ostala kazališta koja su se natjecala daje ovoj nagradi još veći značaj.

Imajući u vidu koja je tema obrađena predstavom ne mogu a da ne ustvrdim da je u političkoj konstelaciji odnosa koji bitno utječu na prijem predstave ili bilo kojeg drugog umjetničkog djela, ovo djelo urađeno još bolje nego to i sama nagrada pokazuje. 

Vaše sudjelovanje u službenom programu obilježavanja obljetnice genocida u Srebrenici  govori u prilog otvorenosti Vašeg kazališta i Vašoj opredijeljenosti da primjerom pokazujete što znači razumijevanje i suživot u BiH. Suosjećanje sa drugim i drugačijim i da bol jednog naroda nije i ne smije biti samo njegova bol.

I konačno, ne najmanje važna jeste suradnja sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 

Nedavno sam u razgovoru sa ministricom Obuljen Koržinek konstatirala da svakim danom suradnja treba biti još čvršća i jača.“

Dnevnik.ba

27. rujan 2022 06:18